Foto: Shutterstock

Vieni no pirmajiem zaļumiem, kas pavasarī parādās malu malās, ir nātres, kas var sagādāt nepatīkamus brīžus, ja tām pieskaramies ar kailām rokām. Taču dzēlīgās nezāles var būt arī itin noderīgas, jo, pareizi sagatavojot, tās var gardu muti noēst veselīgos salātos vai zupā.

Plūcot jaunās nātres, lieti noderēs gumijas cimdi, kas pasargās rokas no sadzelšanas. Ja tomēr gadījies sadzelties, labi līdzot zirgskābenes, kas parasti aug turpat netālu no nātrēm. Jānoplūc lapa un viegli jāierīvē sadzeltā vieta, iesaka laikraksta "Latgales Laiks" pūra lādes padomu veidotāji. Šādiem mērķiem var izmantot arī pētersīļa vai gurķa lapu. Ja nekas nav pie rokas, tad nekas cits neatliek kā uzspļaut sadzeltajai vietai, jo siekalas ir pārsteidzoši iedarbīgs dziedinošs līdzeklis. Pēc tam sadzelto vietu nomazgā un uzmanīgi nosusina, bet nerīvē.

Saplūktās nātres rūpīgi jānomazgā, jo ūdens noskalos gan zemes atliekas, gan arī lielāko daļu mazo, kodīgo matiņu. Lai atbrīvotos no atlikušajiem dzelonīšiem, nātres met katlā ar verdošu ūdeni un vāra aptuveni 3-5 minūtes, tad noskalo zem auksta ūdens strūklas - aukstais ūdens apturēs vārīšanos un saglabās auga zaļo krāsu. Nātres uzliek uz papīra salvetes vai dvielīša un izspiež visu lieko ūdeni, tad glabā saldētavā līdz brīdim, kad tās grib lietot. Šādas noplaucētas nātres var izmantot līdzīgi kā spinātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!