Foto: Shutterstock
Cepeškrāsns ir smalka padarīšana - pareizi izcepta gaļa priecēs namamātes vai namatēva sirdi, perfekti pacēlusies kūka greznos jebkuras viesības un liks viesiem jautāt pēc receptes. Bet kā "sarunāt" ar savu cepeškrāsni, lai tā būtu palīgs un nevis ienaidnieks maltītes gatavošanā? Savos amata nospēpumos, stāstot par cepeškrāsns izmantošanas knifiem, dalās "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis.

Mūsdienās pārsvarā lietojam konvekcijas krāsnis - papildus elementiem, kas atrodas krāsns augšā un apakšā, ir arī ventilators. Ventilators nodrošina karstā gaisa cirkulāciju, lai krāsnī neveidotos ''aukstie punkti''. Vispopulārākā temperatūra cepšanai ir no 170°C - 190°C (gaļām, dārzeņiem, sacepumiem utt.), konditorejas izstrādājumiem cepšanas temperatūra ir augstāka - ap 200°C. Kārtainajām mīklām cepšana notiek pie 220°C, lai nodrošinātu kārtainās mīklas pacelšanos.

Svarīgi ir atcerēties, ka krāsni vienmēr ir jāuzsilda līdz uzstādītajai temperatūrai, pirms tiek ievietots produkts. Profesionāļi cepeškrāsni uzsilda līdz uzstādītājai temperatūrai un tad pieskaita vēl 10°C. Piemēram, ja nepieciešami 180°C, tad krāsni uzsilda līdz 190°C, ievieto produktu un temperatūru samazina uz 180°C.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!