Šobrīd ir īstais laiks, kad gatavot ziemas krājumiem vērtīgās skābeņu lapas, kas ir gardas ne tikai zupā, bet arī dažādos salātos un sautējumos. Skābenes ir bagātīgs dzelzs, C vitamīna, karotīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija avots. Tiesa, ar skābenajām lapiņām nevajadzētu aizrauties nieru slimniekiem, bet pārējie tās var ēst kaut visu gadu, iesaka Praktiskais Latvietis.
Ziemai zaļās lapiņas var sagatavot kaltējot, saldējot vai konservējot. Jāteic, ka atkarībā no izvēlētā varianta, skābeņu garša atšķirsies. No kaltētajām gatavots ēdiens nav tik skābs, un, pieliekot vairāk, nedaudz jūtama salmu garša. Saldētas skābenes ir visskābākās un salīdzinājumā ar konservētajām zupā tik ātri neizjūk. Konservētās ir visneitrālākās, un tām var pievienot lokus, pētersīļus un dilles, ziemā papildinot zupu vai sautējumu ar nepieciešamajiem garšaugiem, raksta žurnāls.
Lai skābenes izkaltētu, tās saver uz diega un izkarina ēnainā vietā, vēlams, kurā nav caurvēja, jo tas samazina vērtīgo vielu daudzumu zaļajās lapiņās. Izžuvušās skābenes liek hermētiski slēgtā traukā un glabā vietā, kur netiek klāt saules stari.
Saldēšana ir visātrākais paņēmiens, kā sagatavot skābenes ziemai. Lai ziemas produktu krājumi aizņemtu saldētavā mazāk vietas, lapiņas pirms tam blanšē - nomazgā skābenes un nogriež cietos kātus. Liek caurdurī un uz īsu brīdi iemērc vārošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledusaukstā ūdenī (tieši no straujās atdzesēšanas atkarīgs vērtīgo vielu saturs – jo straujāk rīkosieties, jo mazāk zudumu). Pēc tam notecina lieko ūdeni, masu sapilda trauciņos pa porcijām un sasaldē. Karstajā ūdenī lapiņas stipri sakrītas un aizņem daudz mazāk vietas. Ja saldētavā vietas pietiek, kastītēs vai maisiņā liek svaigas lapiņas. Steidzīgas saimnieces tās var pat nesagriezt – ziemā izņem no saldētavas, ar rokām saspiež maisiņu, un skābenes salūst gabaliņos.
Konservētajām skābenēm vislabākā garša ir tad, ja tām pievienoti garšaugi – dilles, loki, pētersīļi. Žurnāls Praktiskais Latvietis piedāvā pārbaudītu recepti no vecmāmiņas laikiem. Šādi sagatavotas skābenes nebojāsies pat siltā pagrabā. Četrām puslitra burciņām vajadzēs 1,5 kg skābeņu lapiņu, 200 g lociņu, 30 g diļļu, 30 g pētersīļu, 600 ml ūdens un 50 g sāls.
Skābenes nomazgā, notecina lieko ūdeni un smalki sagriež, pieliek smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūtes un saliek burkās. Sterilizē +85°C temperatūrā 20 minūtes. Aizvāko un liek vēsumā. Ziemā zupai sāli nevajag pievienot, jo tā pietiekami daudz ir skābenēs.