Saldējumu vasarā mīl visi - lieli un mazi. Neatkarīgi no tā, vai tu gatavo saldējumu pirmo reizi vai esi īsts "profesionālis", tu ik reizi vari pagatavot krēmīgu un gardu našķi, ja ievērosi šos 10 vērtīgos padomus, kurus apkopojis portāls "Serious Eats".
1. Saldējuma mašīnas apaļos traukus ieliec saldētavā vismaz 24 stundas pirms saldējuma gatavošanas. Ja tev ir lielā saldētava, traukus tajā vari turēt visu laiku, ietītus plastmasas maisiņā. Brīdī, kad uznāks vēlēšanās pēc mājās gatavota saldējuma vai sorberta, varēsi bez vilcināšanās ķerties pie darba.
2. Saldējuma gatavošanas masa nekad nevar būt par aukstu - vislabāk, ja pirms liešanas mašīnā, to uz nakti ieliksi ledusskapī.
3. Nepārpildi saldējuma mašīnu - pietiks, ja pilnas būs trīs ceturtdaļas trauka. Sākumā šķitīs, ka trauks ir pustukšs, bet vēlāk redzēsi, ka maisīšanas procesā saldējums kustēsies. Turklāt šādi saldējumam piekļūs vairāk gaisa un tas būs krēmīgāks.
4. Neatkarīgi no tā, ko saka konkrētā recepte, nekad gatavošanas procesā krējuma saldējuma masai nepievieno visus olu dzeltenumus uzreiz. Optimālā metode? Ne vairāk kā 3 līdz 4 ēdamkarotes karstā krējuma uzliet uz olu dzeltenumiem, tad iemaisīt dzeltenumus uzkarsētajā saldajā krējumā. Un tas jādara ļoti lēnām un uzmanīgi.
5. Ja vēlies saldējuma garšu papildināt ar kādu karoti alkohola, nevajadzētu pārspīlēt. Ja pievienosi vairāk kā pāris ēdamkarotes, rezultātā saldējuma sasalšanas process varētu būt apgrūtināts vai sliktākajā gadījumā - saldējums var nesasalt vispār.
6. Citas piedevas? Garšas uzlabošanai vari pievienot ekstraktus (vaniļas, kļavu sīrupa, mandeļu), bet dari to pēc tam, kad beigusies vārīšana un masa ir atdzesēta. Ekstraktu pievieno tieši pirms masas liešanas saldējuma mašīnā.
7. Kā saldējumu padarīt vēl gardāku? Izmantot piedevas pēc savas gaumes - šokolādes gabaliņus, riekstus, īrisus. Tomēr nepārsteidzies - šie gardumi jāliek saldējuma mašīnā tieši brīdi, pirms saldējums nāk gatavs. Jāskatās, lai piedevas traukā tiek iemaisītas vienmērīgi.
8. Saldējuma uzglabāšana - gatavo saldējumu lej garenās un seklās kastītēs, jo tajās saldējums sasals ātrāk, vienmērīgāk un labāk uzglabāsies. Šī tradīcija ir radusies Itālijā, kur saldējumu joprojām uzglabā šādas formas traukos. Apaļo trauciņu “mode” nāk no ASV.
9. Lai izvairītos no ledus kristālu veidošanās, traukā ielieto saldējumu pārklāj ar pārtikas plēvi un tikai tad liec virsū vāku.
10. Mājās gatavotu saldējumu ieteicams apēst nedēļas laikā - pēc tam tas lēnām sāk zaudēt savu garšu un krēmīgo tekstūru. Maksimālais uzglabāšanas laiks pilnīgi slēgtā traukā saldētavā ar nemainīgu temperatūru ir pāris mēneši.
Fotorecepte: Mājās gatavota ķiršu saldējuma kūka
Mājās gatavots plombīra saldējums
Kokosriekstu piena un zemeņu saldējums
Īpaši veselīgs saldējums, kuru var baudīt arī vegāni un cilvēki ar laktozes nepanesamību. Bet garšos noteikti arī visiem pārējiem. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindas virtuve" autore Linda.