Galvenais ļaundaris - pelējums
Visbiežāk savlaicīgi neapēsta maize sapelē. Uzreiz pēc izcepšanas maize ir gandrīz sterila, jo cepšanas laikā maizes mīkstums sasniedz aptuveni 98◦C, bet maizes garozas temperatūra ir gandrīz divreiz augstāka - aptuveni 180◦C. Loģiski, ka šādos apstākļos pelējuma sēnes un sporas iet bojā. Sliktā ziņa ir tā, ka no pelējuma maizi pilnīgi pasargāt nav iespējams, jo maizītē esošās olbaltumvielas, ūdens, ogļhidrāti ir labvēlīga vide pelējuma attīstībai. Turklāt visbiežāk pelējums sāk attīstīties šķēlēs sagrieztā maizē. Tam patīk gan kārtīgs karstums (25-30◦C), gan augsts relatīvais gaisa mitrums (75-80%).
Baltmaize vispirms
Ātrāk sāk pelēt baltmaize un maizes izstrādājumi, kuru sastāvā ir klijas un dažādas sēklas, jo tieši piedevas piesaista vairāk ūdens un rada labvēlīgus apstākļus pelējuma attīstībai. Savukārt rudzu maize pelē mazāk, jo pelējuma rašanos aizkavē maizes skābums.
Jāpiebilst, ka vasara un rudens ir gadalaiki, kuros maize pelē visbiežāk, jo gan karstums, gan liels gaisa mitrums veicina pelējuma rašanos, portālam Tasty.lv norāda Latvijas Maiznieks valdes loceklis Artūrs Ilziņš.
Vislabāk – slēgtā traukā vai maizes kastē
Maize nav kartupelis un tā nav paredzēta ilgstošai uzglabāšanai. Pat, ja izdodas izvairīties no pelējuma, maize vienkārši var sacietēt. Lai mājas apstākļos pasargātu maizi no pelējuma, tā jāglabā viegli mazgājamā, slēgtā traukā vai maizes kastē. Turklāt maizes trauku vai kasti regulāri, vismaz reizi nedēļā, nepieciešams izmazgāt un izžāvēt.
Ja maizīte tiek uzglabāta iepakojumā, to nekādā nevajag turēt uz palodzes vai jebkur citur, kur ir tieši saules stari. Pretējā gadījumā karstumā iepakojumā veidojas mitrums, kas rada kondensātu, maize paliek mitra un pelējums ir klāt. Savukārt, ja maize ir nopirkta bez iepakojuma, rudzu un baltmaize ir jāglabā atsevišķi viena no otras. Pretējā gadījumā riskējat ēst baltmaizi ar rudzu maizes piegaršu un otrādi.
Saldētava ilgēdājiem
Ja nu ir skaidrs, ka mājās maizes ir par daudz un tuvākajās dienās to neizdosies apēst, visprātīgāk būtu to likt saldētavā. Tad tikai jāatceras to savlaicīgi izņemt no saldētavas, jo maizei būs nepieciešamas aptuveni 8 – 10 stundas, lai tā būtu ēdama, svaiga un smaržīga.
"Ledusskapis ir samērā populāra vieta, kur glabāt maizi, taču mūsu eksperti uzskata, ka tā nebūt nav labākā alternatīva. Iespējams, karstā vasarā, tas ir risinājums, taču ne visu gadu. Arī polietilēna maisiņš ir viens no populārākajiem maizes uzglabāšanas veidiem, jo tādā veidā tā ilgāk paliek mīksta, taču jāatceras, ka tiešos saules staros tā nav uzglabājama," stāsta maiznieks.