Pirmkārt, daudz kas ir atkarīgs no augsnes, kādā gurķi audzēti. Jo augsnes sastāvā vairāk kalcija, jo gurķi būs kraukšķīgāki. Nākamais iemesls - šķirnes izvēle. Kraukšķīgākas būs tās šķirnes, kas domātas audzēšanai uz lauka. Marinēšanai vispiemērotākie ir gurķi ar plānu miziņu, mazu sēklotni un blīvu konsistenci. Treškārt, kraukšķīgumu veicina pievienotie garšaugi: mārrutki un upeņu lapas. Ceturtais faktors ir karsēšanas tehnoloģija.
Veronika Kangare savā konservēšanas padomu grāmatā norāda - ja vēlaties kraukšķīgākus gurķus, burkas pēc pasterizēšanas vajag strauji atdzesēt aukstā ūdenī. Tad gurķi neturpinās karst un saglabāsies cietāki. Tomēr tas jādara piesardzīgi, lai burkas nesasprāgtu dēļ temperatūras maiņas. Burkas nepieciešams ūdenī atdzesēt pakāpeniski, ūdens temperatūru samazinot līdz 20 grādiem.