Gandrīz ikviens kulinārijas entuziasts ir piedzīvojis brīdi, kad nākas konstatēt, ka vasarā ar mīlestību gatavotais ievārījums ir sarūdzis vai negaidīti mainījis savu konsistenci. Kāds ir iemesls šādām pārmaiņām un kā no tā izvairīties? Tasty.lv ielūkojās grāmatas "Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos", lai noskaidrotu svarīgākos iemeslus un padomus, kā no iespējamajām kļūdām izvairīties.
Ja ievārījumu pareizi gatavo, augļi un ogas saglabā savu formu - nesavārās un nepārplīst, savukārt sīrups ir gaišs un dzidrs. Lai izvārītu labu ievārījumu, ir jāievāro konkrētajā receptē norādītais gatavošanas režīms.
Galvenais nosacījums ir panākt, lai vārīšanās procesā sīrups piesūcinātu augļus un ogas, turklāt tie nedrīkst izšķīst vai sarauties. Ogas saraujas, jo no tām ātri izvārās ūdens, bet sīrups nespēj iesūkties. Lai no tā izvairītos, dažus augļus vāra ar 6-12 stundu pārtraukumiem, pakāpeniski pastiprinot sīrupa koncentrāciju. Pārtraukumu laikā cukurs no sīrupa iesūcas augļos un neļauj tiem sarauties.