Tuvojoties nozīmīgajām novembra svinamdienām, Latvijas virtuvēs top arī svētku maltītes – gan cepeši, gan kūkas. Lai izdotos gan svētku galda mielasts, gan pēcsvētku mielošanās, lieti noderēs daži praktiski padomi svētku maltīšu gatavošanai mājas apstākļos.
Daudzās viesībās lielāko uzmanību svētku maltītē izpelnās labi pagatavots cepetis. Lai cepeša gaļa izceptos vienmērīgi, to pirms marinēšanas un ievietošanas cepeškrāsnī ieteicams 15 līdz 30 minūtes paturēt istabas temperatūrā. Savukārt, lai cepeša gaļa būtu veselīgāka, tās marinādei ieteicams izmantot tikai nedaudz sāls. Ja marinādei pievieno pārāk daudz sāls, gaļa nespēs uzsūkt citas garšas. Līdz ar to pagatavotās gaļas pamatgaršu papildinās tikai sāls. Tā vietā labāk ir sāli pievienot pašās beigās, t.i., pēc gaļas izņemšanas no marinādes un pirms ievietošanas cepeškrāsnī, cepeša gaļu ierīvējot ar sāli.
Gatavojot ēdienus, kuru pagatavošanās procesā īpaši svarīga ir precīza temperatūra, ieteicams dubulti pārbaudīt cepeškrāsns temperatūru. Vecākās paaudzes virtuves ierīces, kas ilgi kalpojušas, mēdz "mānīties" līdz pat 25 grādu robežām. Lai pārbaudītu temperatūru, cepeškrāsns jāsasilda līdz noteiktai temperatūrai, tad tajā pa vidu jāievieto karstumizturīgs termometrs precīza mērījuma iegūšanai. Turpretī, lai pareizi izmērītu cepeša temperatūru, gaļas termometrs jādur tā, lai tas nepieskartos kaulam, jo kauls temperatūru vada citādi nekā gaļa, rādot neprecīzu mērījumu.
Pēc pagatavošanas cepeškrāsnī cepetim jāļauj vēl "atpūsties", lai izdalītās sulas uzsūktos un pati gaļa būtu sulīgāka. Šķēlēs vai gabalos pagatavotai gaļai jāļauj "atpūsties" vismaz piecas minūtes, bet cepešiem pat 20 līdz 30 minūtes līdz pasniegšanas brīdim. Turklāt pāri palikušo cepeša mērci vai kādu citu svētkiem gatavoto mērci iespējams sasaldēt un izmantot garšas papildināšanai kādiem citiem ēdieniem, gatavojot jau citas maltītes.
Ja ir vēlme arī svētkos pagatavot pēc iespējas veselīgāku maltīti, bet neatteikties no cepeša, tad viena no slepenām, neredzamām sastāvdaļām mājas virtuvē uzturvielām bagātīgu maltīšu gatavošanā ir tvaiks. Lai ļautu mājas apstākļos pagatavot restorāna kvalitātes maltīti, tagad arī Latvijā ir pieejama daudzfunkcionāla cepeškrāsns ar tvaika funkcijām un vakuuma atvilktni kā divu virtuves ierīču komplekts, kas ļautu pagatavot uzturvielām bagātīgas maltītes zemās temperatūrās ar tvaiku "sous-vide" metodē. Gatavošana, izmantojot tvaiku un "sous-vide" metodi, ir uzturvielām draudzīgs veids, kā pagatavot dārzeņus, nezaudējot tajos esošos vitamīnus un minerālvielas, un praktisks veids, kā nodrošināt gaļas un zivs sulīgumu, īpaši lēni gatavojot, jo tas nodrošina gaļas un zivs garšas maigumu bez pārcepšanas riska. Turklāt arī smalki deserti un maizītes, gatavojot tās ar tvaika palīdzību, top viegli, pufīgi un gaisīgi.
Ja ir bažas, ka svētku dienā būs maz laika gatavošanai, iecerētos svētku salātus, pareizi uzglabātus, iespējams sagatavot jau iepriekš. Lielā traukā no sākuma jāliek salātu aizdars, pēc tā stingrākos dārzeņus, piemēram, burkānus, redīsus, gurķus, papriku, kam virsū var likt pārējās vēlamās sastāvdaļas. Kad nepieciešamās sastāvdaļas sagatavotas, salātu trauks jāpārklāj ar auduma vai papīra dvieli: tā ledusskapī salāti var tikt uzglabāti līdz pat 12 stundām.
Ja svētku galdam paredzēti atspirdzinoši dzērieni ar ledus kubiņiem, ir iespējams arī mājas apstākļos pašiem pagatavot caurspīdīgus ledus gabaliņus. Caurspīdīguma noslēpums ir rūpīga ūdens filtrēšana, vārīšana un atdzesēšana pirms likšanas saldētavā. Turklāt, ja ir vēlme pasniegt īpaši veldzējošus dzērienus, ieteicams pirms servēšanas dzērienam paredzētās glāzes uz dažām minūtēm ievietot saldētavā.
Nereti pēc bagātīgām un sātīgām svētku maltītēm, gardās lietas, piemēram, kūkas paliek pāri. Lai neapēstā svētku kūka neapkalstu un būtu garda arī nākamajā dienā, kūkas griezuma daļas jānoklāj ar maizes rikām. Tas pasargās ne tikai no kūkas apkalšanas, bet arī palīdzēs kūkai neuzsūkt citu ledusskapī esošo produktu smaržas.
Padomus sagatavojuši mājas ierīču zīmola "Electrolux" speciālisti.