Ziemassvētku rotājumi - 21
Foto: Vida Press
Ziemassvētku pudiņš ir pasaules virtuves klasika - ēdiens, kurš kaut reizi dzīvē jānobauda katram. Bet viss nav tik vienkārši! Lai tu Ziemassvētkos varētu ar lepnumu celt galdā britu virtuvei tradicionālo saldo svētku pudiņu, tas jāsāk gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks. Uzzinot vairāk par šo neparasto desertu, tu noteikti vēlēsies izmēģināt spēkus tā gatavošanā.

Ziemassvētku pudiņš ir ļoti sātīgs un pamatīgs ēdiens. Kaut arhaisks, tas vēl arvien ir ļoti iecienīts un pirmajos Ziemassvētkos pudiņš ir neatņemama teju katras angļu ģimenes pusdienu sastāvdaļa. Tā receptes tiek rūpīgi saudzētas un mantotas no paaudzes paaudzē. Un, starp citu, pāri palikušais Ziemassvētku pudiņš bieži vien tiek ledusskapī rūpīgi glabāts līdz pat Lieldienām - pa šo laiku bagātīgās garšas "saprecas" vēl pamatīgāk un pudiņš tiek ar baudu pieveikts līdz galam.

Angļu pudiņu apvij neskaitāmas tradīcijas. Dažos tekstos minēts, ka labam pudiņam, lai tas nestu laimi un svētību, jāsastāv no 13 sastāvdaļām, kas simboliski apzīmē Jēzu Kristu un viņa divpadsmit apustuļus. Citur teikts, ka par godu Ziemassvētku leģendas trim ķēniņiem, katram ģimenes loceklim ar koka karoti ir jāapmaisa pudiņš virzienā no austrumiem uz rietumiem, maisīšanas laikā kaut ko ievēloties. Vēl kāda leģenda vēsta, ka pirms pasniegšanas pudiņš ir jāpārslaka ar alkoholu un jāaizdedzina, tādējādi simbolizējot Kristus ciešanas, bet virsū tam ir jāuzsprauž akmensozola zariņš, kas simbolizē Jēzus ērkšķu kroni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!