kūka
Foto: Shutterstock
Itālijā, gluži tapat kā Latvijā, prot svinēt svētkus un arī itāliešu Ziemassvētku galds ir bagātīgi klāts. Latviešiem ir daudzi gardi un tradicionāli saulgriežu ēdieni, bet kaut kā tomēr trūkst - kad dūša ir iestiprināta ar pīrāgiem, zirņiem un cūkas šņukuru, dvēsele alkst pēc kā salda. Te būs īsti laikā divas tradicionālas itāliešu svētku kūku receptes. Iepazīstieties - panetone un panforte!

Panetone

Panetones vēsture iesniedzas tālajā 15. gadsimtā, un to apvij daudzas un dažādas leģendas. Šīs itāļu svētku kūkas dzimtene ir Milāna un panetoni var uzskatīt par šīs pilsētas savdabīgu vizītkarti. Vārds "panettone" tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "lielā maize". Panetones mīkla tiek papildināta pildīta ar dažnedažādiem kaltētiem augļu gabaliņiem, sukdēm, rozīnēm un šokolādes krikumiņiem, tad tā tiek īpaši raudzēta un jārēķinās, ka tas ir laikietilpīgs pasākums, bet rezultāts ir tā vērts, jo panetone ir bezgala garda - poraina un mutē kūstoša. Tradicionāli šo svētku maizi pasniedz galdā ap Ziemassvētku un Jaunā gada laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!