Pastāv vairāk nekā 200 čili piparu veidu, apmēram 100 sugām izcelsmes vieta ir Meksika. Čili ir dažādi, to izmēri un forma ir daudzveidīgi – no īpaši gariem (30,5 cm) līdz pavisam īsiem (6 mm), no pavisam tieviem, , līdz apaļīgiem lodveida čili. Asums arī ir tikpat atšķirīgs – no liegi maiga līdz pat svilinoši asam. Piparu krāsu gamma ir no dzeltenas, sarkanas, purpura, tumši un gaiši zaļas līdz gandrīz melnai krāsai.
Kā cīnīties ar čili asumu?
Pipariem piemīt dažādas asuma pakāpes. Gatavojot ēdienus, garšaugu lietošanas proporcijas nosaka jūsu gaume. Reizēm tieši asums piešķir ēdienam vajadzīgo noslēdzošo noti.
Čili piparu asums tiek mērīts pēc zinātnieka – ķīmiķa Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas asuma vienībās skovilos. Zinātnieks testēja piparu asumu ar brīvprātīgajiem, kuri dzēra ar ūdeni atšķaidītu piparu sulu.
Izmērs ir čili asuma galvenā pazīme – jo lielāks čili pipars, jo tas ir maigāks. Mazie čili pipari ir asāki, jo tiem proporcionāli ir vairāk sēklu un dzīslu.
Ne karstuma apstrāde, ne saldēšana nemazina kapsaicīna iedarbību, tikai izņemot sēklas un izgriežot membrānas var samazināt čili asumu.
Ilgstoši lietojot, čili asumu izjūt mazāk un tas vairs nešķiet tik dedzinošs.
Ēdot asus ēdienus, vēlams piedzert pienu vai apēst desertā saldējumu. Ūdens dzeršana ēdienu asumu tik labi nesamazina. Interesants ir fakts – ja uz cilvēka ādas nokļūst liels daudzums pipara pulvera, tad sākumā ir sajūta, kā parasta apdeguma gadījumā, bet pēc pirmajām izbailēm uz ādas nepaliek nekādas apdeguma pēdas.
Vai čili ir veselīgi?
Bez liela C vitamīna daudzuma, čili piparu sastāvā ir arī A un E vitamīni, un citas derīgas vielas, piemēram, beta-karotīns, kālijs, magnēzijs, dzelzs un fruktoze. Ass, pikants ēdiens veicina vielmaiņu, tātad tiek sadedzinātas arī liekās kalorijas. Pētījumi apliecina, ka šo piparu regulāra lietošana uzturā novērš elpošanas ceļu slimības, kā arī atvieglo to norisi, samazina insulta rašanās risku, darbojas, kā pretsāpju un nomierinošs līdzeklis, samazina drudzi, veicina endorfīna – baudas hormona izstrādi, kas izraisa pozitīvo garastāvokli un laimes sajūtu. Iespējams, tieši tāpēc senie Acteki šiem pipariem piedēvēji dzimumdziņu veicinošas īpašības.
Kā uzglabāt čili?
Svaigu čili pēc mazgāšanas mitru nedrīkst likt plastmasas maisā. Piparus nav ieteicams uzglabāt celofāna maisiņa, jo tas var mainīt dabisko mitruma līmeni un veicināt ātrāku čili bojāšanos. Piparu var noskalot, bet tad tas ir jānosusina ar papīra dvieli, un, kad tas nosusināts, to vari glabāt ledusskapī 1-2 nedēļas. Ja gadās, ka čili uzglabājot ir izžuvis, vari to samalt un pagatavot čili pulveri.
Kādus piparus izvēlēties?
Čili pipari ir nopērkami trīs krāsas - zaļa, sarkana, un dzeltenā, bet to krāsu toņi variē neskaitāmās niansēs.
Izvēloties čili piparus, skaties, lai tie ir spilgti, gludi, bez plankumiem un ar skaistu spīdumu. Čili nedrīkst būt mīksts un sačervelējies. Plauktā atstāj čili, uz kuriem ir manāmas skrāpējumu pēdas.
Arī pērkot kaltētus čili, izvēlies tādus, kas joprojām ir koši. Ja tie ir zaudējuši krāsu, ļoti iespējams, ka ir zaudēta arī garša.
Piesardzības pasākumi, gatavojot čili?
Pēc saskarsmes ar čili pipariem obligāti jānomazgā rokas un jārūpējas, lai apstrādes laikā čili sula neiekļūtu acīs vai uz ādas. Vislabāk čili apstrādi veikt ar gumijas cimdiem.
Čili pipari jāgrilē uz atklātas uguns, uz grila vai arī, sausā pannā no abām pusēm, kamēr tie kļūst tumši. Pēc tam grilētais čili pipars jāieliek polietilēna maisiņā un jāatstāj apmēram 15 minūtes. Ar asu nazi jānoņem miziņa, čili jāsagriež gareniski uz pusēm un jāizņem sēklas – tagad čili ir gatavs tālākai sagriešanai. Pielietojot augstākminēto metodi, čili garša kļūst patīkamāka un maigāka.
Kā izmantot čili?
Čili piešķir ēdienam asumiņu un veicina apetīti. Tie ir sildoši un pikanti, un svaigā veidā veikalu plauktos piejami visu gadu.
Ēdiena garšas uzlabošanai vari lietot ne vien svaigu, bet arī pulverī samaltu čili, kā arī veselas kaltētas pākstis vai sadrupinātas čili pārslas.
Tagad asā pāksts spēlē nozīmīgu lomu daudzu tautu virtuvēs Āfrikā, Ķīnā , Indijā, Meksikā, Dienvidamerikā, Spānijā un Taizemē. To parasti lieto kā garšvielu mērenos daudzumos pie zupām, sautējumiem, mērcēm un gaļas ēdieniem. Šie pipari ir būtiska karija sastāvdaļa. Čili mēdz izmantot arī čatniju, ievārījumu un marmelāžu garšas uzlabošanai. Reizēm to nelielos daudzumos pievieno arī kūkām, krēmiem, šokolādei un citiem desertiem.
Zeltaini vistu spārniņi apelsīnu-čili marmelādē
Brokastu maizītes ar tomātu-čili salsu
Aprikožu čili mērce
Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām
Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci
Pikantā meksikāņu uzkoda - gvakamole
Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.