Gardā lazanja ir radusies kaut kur Ziemeļitālijā un iespējams, ka tās vārda cilme meklējama kāda pavisam maza ciematiņa nosaukumā.
Kā jau visiem populāriem ēdieniem, arī lazanjai ir neskaitāmas variācijas, taču ir dažas lietas, kas obligāti jāievēro.
Lazanjas makaronu plāksnes nedrīkst pārvārīt. Un netici, ja uz paciņas rakstīts, ka plāksnes nav jāvāra - pirms gatavošanas tās tomēr ir ieteicams 4-5 minūtes apvārīt verdošā sāls ūdenī, sekojot, lai plāksnes savā starpā nesaliptu. Tad tās aukstā ūdenī strauji atdzesē un liec uz dvieļa, lai mazliet apžāvētu.
Lazanjas svarīgākā sastāvdaļa ir tomātu mērce. Sevi cienošs itālis lazanjas gatavošanai nekad neizmantos kečupu vai jau gatavu mērci, bet veltīs laiku, lai pats to izvārītu. Labi pagatavota mērce ir jau puse no garšīgas lazanjas.
Lazanju mēdz pildīt ar ar sēnēm, zivīm, rikotu, dārzeņiem, variējot sastāvdaļas pēc savas gaumes, taču nevajag pārspīlēt ar produktu daudzveidību un jāievēro to saderība.
Lazanjas pamatā ir aptuveni 8x15 cm makaronu (pastas) plāksnes. Gatavot plāksnes ir laikietilpīgi, tādēļ lieliski var iztikt ar veikalā nopērkamajām. Vienā iepakojumā parasti ir 500 grami plāksnīšu. Aprēķini, cik plāksnītes būs nepieciešamas lazanjas pagatavošanai, ņemot vērā kārtu skaitu (parasti 4-5 kārtas) un cepamās veidnes izmēru.
Pirms sāc būvēt lazanjas kārtas, visām sastāvdaļām jābūt rokas stiepiena attālumā. Klasiskajā variantā lazanjas kārtas veido no Bešamel mērces, siera un tomātu-maltās gaļas mērces. Ieteicams izmantot liellopa gaļu, jo cūkgaļa būs pārāk trekna. Siera kārtām noderēs gabaliņos sagriezts Mocarellas siers. Vari izmantot Parmas sieru, kurš ir pikantāks, bet arī dārgāks, tādēļ ar to vari pārkaisīt tikai lazanjas virskārtu.
Dziļā cepešpannā, kas ieziestā ar olīveļļu, liec lazanjas kārtas, plāksnītes kārtojot tā, lai gareniskās plāksnes mītos ar šķērseniskajām, tad lazanju griežot, tā neizšķīdīs.
Virsējā kārtā nevajadzētu likt malto gaļu, jo tā apdegs un neizskatīsies glīti. Lazanjas virsējo kārtu veido no mērces un siera.
Pirms griešanas lazanju mazliet atdzesē, lai to būtu vieglāk sagriezt.
Lazanja ar cieto sieru
Sātīgai maltītei - lazanja ar boloņas mērci un Parmezāna sieru.