Lai izceptu patiešām gardas kotletes, gaļa jāmaļ pašiem, turklāt vislabāk garšo tieši jauktas gaļas kotletes - treknai cūkgaļai pievieno liesu liellopa gaļu. No treknuma nevajadzētu vairīties, jo tieši tas kotletes padara sulīgas un garšīgas, pārliecinātas pieredzējušas saimnieces. Ja gaļa ir nepietiekami trekna, masai var pievienot skābu krējumu, iesaka kāda "Cālis.lv" virtuves foruma lietotāja. Daudzas saimnieces uzskata, ka krējums ir obligāta kotlešu masas sastāvdaļa, kas "mīkstina" gaļu. Šim nolūkam derot arī piens.
Bieži vien, cepot kotletes, gaļai mēdz pievienot smalki sarīvētu svaigu kartupeli vai pienā mērcētu baltmaizi. Garšas uzlabošanai gaļu var sajaukt arī ar rīvētiem kabačiem, burkāniem vai ķirbjiem. Šādā veidā ķirbjus var iemānīt arī tiem, kas apgalvo, ka viņiem ķirbis negaršo.