enerģijas batoniņi
Foto: Shutterstock
Lai gan mūsdienās katram zināms, ka auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem, agrāk tās tika uzskatītas par nezāli. Vēl 18. gadsimtā kāds angļu rakstnieks auzas raksturoja šādi: "produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus". Tomēr ar laiku situācija mainījās, un nu vairs neviens neņemsies apstrīdēt, ka pateicoties augstajai uzturvērtībai, auzu pārslas ir ļoti noderīgs ēdienkartes papildinājums - īpaši šobrīd, kad daudzi apņēmušies cīnīties ar ziemā uzkrātajiem liekajiem kilogramiem.

Ēģiptiešu kapenēs atrastas liecības par auzām no laika 2000 gadus pirms Kristus dzimšanas. Bet mājsaimniecībās to kultivācija un graudu izmantošana sākās tikai 1000 gadus vēlāk. Iesākumā tās audzēja lopbarībai, tomēr ar laiku tās ienāca arī cilvēku uzturā un ļoti populāras kļuva Īrijā un Skotijā.

Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru, kā arī ilgāk saglabāt sāta sajūtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!