Foto: Shutterstock

Organisma attīrīšana ir jautājums, par kuru dzirdēti neskaitāmi ieteikumi. Kaut kopumā šāda iniciatīva ir apsveicama, portāla golbis.com speciālisti brīdina, ka jārīkojas apdomīgi, izsverot visus "par" un "pret", jo tādi drastiski paņēmieni kā neadekvāts daudzums eļļas vai citrona sulas, nodara gluži pretēju efektu, ne vienu vien censoni novedot līdz slimības gultai. Ir vērts pievērst uzmanību dabīgiem produktiem, kuri efektīvi veic arī attīrošu funkciju, nenodarot kaitējumu veselībai.

Kāposti

Kāposti satur ievērojamu šķiedrvielu daudzumu, kas piesaista smagos metālus un toksīnus, izvadot tos no zarnu trakta. Kāpostos ir arī organiskās skābes, kas labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas sistēmu un stabilizē zarnu mikrofloru. Un tas vēl nav viss, kāpostu sastāvā ir samērā reti sastopamais U vitamīns - tas"nogalina" kaitīgas vielas, palīdz dziedēt čūlas un aktīvi piedalās vitamīnu sintēzē.

Kā izmanot: Kāpostus ieteicams lietot gan svaigā veidā – salātos, gan skābētus, gan dzert kāpostu sulu. Ar pēdējo gan ieteicams uzmanīties un sākt ar mazām devām, jaucot kāpostu sulu ar citu augļu vai dārzeņu sulām.

Ziemas universālais 'kareivis' - kāposts. 12 sulīgas receptes

Sarkanās bietes

Foto: Shutterstock

Sarkanās bietes tiek uzskatītas par visefektīvāko dabīgo organisma attīrītāju. Pirmkārt, bietes satur šķiedrvielas, varu, fosforu, vitamīnu C un veselu virkni vērtīgu organisko skābju, kas uzlabo gremošanu un zarnu traktā iznīcina pūšanas procesus veicinošās baktērijas. Otrkārt, biešu sastāvā esošais betaīns palīdz aknām vieglāk tikt galā ar toksīniem. Treškārt, bietes veicina organisma šūnu atjaunošanos, jo folskabe, ko tās satur, ir nepieciešama jaunu šūnu veidošanai, bet kvarcs uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli.

Kā izmanot: Lielākoties bietes izmanto tvaicētā veidā, bet vari no tām arī vārīt zupas vai gatavot salātus no svaigām bietēm. Ieteicama un veselīga ir arī svaigu biešu sula, bet to, tāpat kā kāpostu sulu, ieteicams sākumā lietot nelielās devās, pakāpeniski pieradinot organismu.

Bietes - ziemas sezonas superprodukts: 11 kārdinoši košas receptes

Ķiploki

Foto: Shutterstock

Vai spēj iedomāties, ka ķiploka daiviņā ietilpst vairāk kā 400 organismam noderīgas sastāvdaļas? Šīs vielas gan attīra asinsvadus, gan samazina holesterīna daudzumu, gan iznīcina kuņģa čūlas iemeslu – heliobaktēriju. Turklāt ķiploki līdz arī pret spalīšiem

Kā izmantot: Vislabāk uztura lietot svaigus, sasmalcinātus ķiplokus.

Vienkāršs triks, kā ķiploku padarīt vēl draudzīgāku veselībai

Sīpoli

Foto: Shutterstock

Sīpolu lielākais "trumpis" ir fitoncīdi, kas ir šo dārzeņu ēterisko eļļu sastāvā. Fotoncīdi sekunžu laikā spēj uzveikt dažādas nevēlamas baktērijas un sēnītes. Sīpoli veicina apetīti, palīdz uzlabot gremošanu un efektīvāk uzsūkt barības vielas. Šie veselīgie dārzeņi satur arī lielu sēra daudzumu, kurš neitralizē daudzas organismam kaitīgas vielas.

Kā izmantot: Lai ieguvums veselībai būtu lielāks, lieto uzturā svaigus sīpolus vai lociņus – pievieno tos salātiem vai zupai, tieši pirms pasniegšanas.

Āboli

Foto: Shutterstock

Ne velti briti uzskata, ka tie, kas katru dienu apēd pa ābolam, var neuztraukties par savu veselību. Šie gardie augļi, pateicoties to sastāvā esošajam pektīnam un šķiedrvielām, stabilizē visa gremošanas trakta darbību, izvadot no organisma šlakvielas un toksīnus. Āboli uzlabo apetīti, palīdz izstrādāt kuņģa sulu, atbrīvo no aizcietējumiem. Bez tam, šie augļi iznīcina A tipa gripas vīrusu ierosinātājus, kā arī dizentērijas un stafilokoka nūjiņas.

Kā izmanot: Visgardākie un veselīgākie ir svaigi āboli ar visu mizu, bet dažādībai arī ābolu sula vai kompots nav peļama doma.

13 ābolu pīrāgi, našķi un deserti saldākiem darbdienu vakariem

Avokado

Foto: Shutterstock

Diemžēl, ne visi ir informēti par šī eksotiskā augļa lieliskajām īpašībām. Un velti! Avokado sastāvā esošais glutatoīns bloķē veselu virkni bīstamu kancerogēnu vielu, papildus atslogojot aknas. Turklāt avokado stabilizē holesterīna līmeni asinīs, vecina gremošanu un palīdz apgādāt organismu ar skābekli.

Kā izmantot: Avokado var izmantot kā taukvielu aizstājēju, svaigā veidā pievienojot to salātiem, liekot uz maizītēm u.c.

Interesanti: Kā ātri nogatavināt avokado?

Dzērvenes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dzērvenes ir viens no spēcīgākajiem dabīgajiem antibiotiķiem un pretvīrusu preparātiem. Šīm ogām ir izteikti urīndzenoša un antibakteriāla iedarbība. Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka dzērvenes palīdz cīnīties ar vēža šūnu izplatību un šķīdina trombus asisnsvados.

Kā izmantot: Dzērvenes vislabāk ēst svaigā veidā, sajaucot tās ar medu. Ja vēlies, vari pagatavot no tām morsu vai ievārījumu.

10 imunitāti stiprinoši dzērveņu deserti un dzērieni gripas profilaksei

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!