Nepareizā kartupeļu šķirne
Pareizās kartupeļu šķirnes izvēle ir viens no svarīgākajiem momentiem – ja šinī brīdī pieļausi kļūdu, to labot vairs nebūs iespējams. Izvēlies miltainas šķirnes, kuru sastāvā ir daudz cietes.
Padoms: Par miltainākajām pašmāju kartupeļu šķirnēm tiek atzītas "Imanta", "Brasla" un "Lenora", kā arī "Agrie Dzeltenie" - tās būs īpaši kartupeļu biezeņa pagatavošanai.
Sāls nepievienošana
Daudzi, cenšoties sekot dietologu ieteikumiem, cenšas samazināt sāls daudzumu uzturā, bet šis gadījums nudien ir viens no izņēmumiem, kad sāls pievienošana vārāmajam ūdenim ir nepieciešama. Kartupeļi, gluži kā pasta, jau vārīšanās laikā uzsūc ūdenī esošo sāli, iegūstot izteiktāku aromātu. Vārot kartupeļus "plikā" ūdeni, tie visticamāk būs pliekani un bezgaršīgi.
Padoms: Ja pievienosi sāli ūdenim, kurā vārīsi biezputrai paredzētos kartupeļus, tie iegūs izteiktu garšu, tādēļ nebūs nepieciešams pievienot sāli gatavajai biezputrai.
Vārīšana verdošā ūdenī
Kut lielāko daļu dārzeņu ir ieteicams vārīt, liekot tos verdošā ūdenī, šis ieteikums nav attiecināms uz biezputrai paredzētajiem kartupeļiem. Ievietojot kartupeļus verdošā ūdenī, ļoti iespējams, ka tie izvārīsies nevienmērīgi – ārpuse būs pārvārīta, bet iekšpuse vēl cieta.
Padoms: Liec kartupeļus katlā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai tie būtu viscaur nosegti. Tad liec uz plīts un vāri, līdz kartupeļi ir gatavi.
Aukstu piena produktu pievienošana
Auksts, tikko no ledusskapja izņemts sviests, piens vai krējums nav labākā izvēle, ja vēlies, lai tavas pūles vainagojas ar gaisīgu kartupeļu biezputru. Iemesls ir pavisam vienkāršs – ja piena produkti būs auksti, tie daudz sliktāk un nevienmērīgāk iesūksies kartupeļos.
Padoms: Ja plāno gatavot kartupeļu biezputru, iepriekš uzsildi nepieciešamos piena produktus vai vismaz izņem tos no ledusskapja jau kādu laiciņu iepriekš un pagaidi, līdz produkti sasnieguši istabas temperatūru.
Biezputras pārkulšana
Mīcot un kuļot kartupeļus, "atbrīvojas" tajos esošā ciete – jo vairāk kartupeļus mīcīsi, jo vairāk tos "iestērķelēsi". Ja pārcentīsies, biezputra iegūs nepatīkamu līmjveida konsistenci un neatgriezeniski cietīs tās garšas īpašības.
Padoms: Gatavojot biezputru mikserī, blenderī vai virtuves kombainā, tu riskē palaist garām īsto apstāšanās brīdi. Tev būs vieglāk kontrolēt tās konsistenci, ja kartupeļu biezputru kulsi "pa vecai modei" - ar putojamo slotiņu vai vismaz rokas blenderi.
P.S. No vakariņām pāri palikušo kartupeļu biezputru vari izmantot dažādu citu ēdienu pagatavošanai.