kļavu sīrups mellenes pankūkas
Foto: Shutterstock
Kļavu sula ir īsta dabas limonāde, jo tā var saturēt līdz pat 10% cukura, ne velti no kļavu sulas iegūst dabīgo saldinātāju - kļavu sīrupu. Izrādās, ka arī no mūsu platuma grādos tecinātās kļavu sulas iespējams pagatavot kļavu sīrupu, ilgstoši to vārot. Šis veselīgais kārums lieti noderēs ne tikai pie pankūkām vai brokastu putras, bet arī citu gardumu pagatavošanai.

Kā gatavo kļavu sīrupu?

Tiem, kuri par visām varītēm vēlas mājās pagatavot gardo kļavu sīrupu, jāatceras, ka ir vajadzīgs ļoti daudz kļavu sulas – aptuveni 40 litri sulas, lai iegūtu vienu litru sīrupa. Process ir lēns un prasa pacietību - sulas lēnām karsē, līdz no tām iztvaiko ūdens, turklāt visu laiku jāraugās, lai sīrups nepiedeg, jo tad viss darbs būs vējā. Jāvāra pakāpeniski, sāk vārīt nelielu daudzumu sulas, ik pa laikam pievienojot vēl, tad vēl mazliet. Rūpīgi jāseko līdzi temperatūrai, jo sīrupam ir augstāka vārīšanās temperatūra, nekā ūdenim. Profesionāļi šim nolūkam izmanto īpašus tvaicēšanas aparātus - vienkāršā katliņā būs ļoti sarežģīti sulas noreducēt līdz sīrupam, tās nepiededzinot. Pēc vārīšanas sīrups ir jāfiltrē. Vārdu sakot, šī, iespējams, ir tā reize, kad tomēr vērts veikalā nopirkt jau gatavu kļavu sīrupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!