Tādēļ, kad gaisā jau jūtams pavasaris, iemācies no grūbām pagatavot šo un citus gardus un veselīgus ēdienus.
Kā sagatavot grūbas?
Lai izvairītos no tā, ka grūbu ēdiens iegūst nepatīkami zilganu vai tumšu nokrāsu, pirms gatavošanas grūbas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos, kamēr skalojamais ūdens vairs nav blāvi duļķains, bet dzidrs. Noskalotās grūbas vismaz pāris stundas mērcē, lai graudaugi piebriest un trīskāršo savu apjomu.
Kāpēc grūbas ir veselīgas?
Grūbās ir bagātīgas melatonīna rezerves. Lai arī cilvēka organisms šo hormonu izstrādā pats, īpaši nakts laikā, tā bieži mēdz trūkt, un tieši melatonīna trūkums rada bezmiegu un trauksmes sajūtu. Tādēļ grūbas mērenos daudzumos ir ieteicams iekļaut vakariņu ēdienkartē. Miežu graudi, no kuriem ražo grūbas, visvairāk no visiem graudiem satur fluoru un selēnu, kā arī lielu daudzumu lizīna, kas nostiprina cilvēka imūnsistēmu un veicina kolagēna dabīgo veidošanos. Medicīnas darbinieki grūbas iesaka mazasinības, aizcietējumu, zarnu iekaisuma gadījumos, kā arī cilvēkiem ar tieksmi uz aptaukošanos.
Kā izmantot grūbas?
Grūbas vari izmantot zupu, sautējumu, putru un citu ēdienu pagatavošanai, turklāt iepriekš novārītas grūbas noderēs svaigo salātu garšas bagātināšanai. Piedāvājam vairākas receptes iedvesmai.
Koča jeb ķūķis
Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.
Bukstiņš ar grūbām
Bukstiņa variācija ar grūbām - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.
Sātīgais rasoļņiks
Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu.
* Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām
Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.
Gruboto - grūbu 'risoto'
Grūbu risoto jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Kādurīt beidzot cēlos ar skaidru domu, ka ir īstā diena, kad to gatavot! Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu pēc "čujs ņuhs un poņa" principa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākais bērns noēda 3 (!!!) porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to nevaicājiet!
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Radoša ideja Lieldienu galdam - grūbu putra ar meža ķiplokiem, mīksti vārītām olām un grauzdētiem valriekstiem. Recepti iesaka "Eco catering" dibinātājs, šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.