Uztura speciālisti mūs nenogurdināmi māca, kas ir veselīgi un kas nav, bet tas kas der vienam, neder otram. Dažādām vecuma grupām un cilvēkiem ar atšķirīgām fiziskajām aktivitātēm būs atšķirīgs nepieciešamais kaloriju daudzums dienā. Tomēr dažus principus vairāk vai mazāk vajadzētu ievērot visiem. Uztura speciālisti no http://familydoctor.org ir sagatavojuši vairākus ieteikumus, kā visveselīgāk iepirkties.
Graudu produkti
Vislabākie ir rupjmaizes un pilngraudu izstrādājumi, kas papildināti ar sēklām vai klijām. Tiem ir maz taukvielu, bet daudz šķiedrvielu un salikto ogļhidrātu, kas cilvēkam uztur sāta sajūtu un attur no pārēšanās. Tādēļ pērkot baltmaizi, centies izvēlēties pilngraudu maizi, vai pērkot makaronos, centies pirkt pilngraudu makaronus. Arī pašceptajos miltu izstrādājumos, centies, ja ir iespēja, aizvietot smalkos miltus ar rupja maluma miltiem vai rudzu miltiem, vai citu graudu miltiem.
Ja pērc pārslas, skaties, lai pēc iespējas mazāks būtu cukura un sāls daudzums. Vislabāk izmantot dažādas, dabīgas pilngraudu pārslas. Centies izvairīties no trekniem miltu izstrādājumiem, piemēram, virtuļiem, saldām, ar krēmu pildītām ruletēm, kūciņām un kēksiņiem, kā arī no dažādiem čipšiem, kas ir ne tikai trekni, bet arī pārsātināti ar sāli.
Svaigi augļi un dārzeņi
Gaļa un zivis
Putna gaļu vislabāk ēst bez ādas, jo tā ir ļoti trekna. Visliesākā gaļa vistai ir fileja. Ja to necepsi pārāk ilgi, tā nekļūs sausa. Zosis un pīles vajadzētu lietot retumis, jo tās ir daudz treknākas kā vistas.
Zivis centies pirkt pēc iespējas svaigākas, vislabākais dzīvas. Svaigām zivīm ir spožas, gludas zvīņas un spožas acis, kuras nav vēl iegrimušas galvā, gaļa stingra un asakas vaļīgi neslienas gaisā. Tām ir patīkama, svaigas zivs smarža. Pērkot saldētas zivis un citus jūras produktus, pārbaudi iesaldēšanas datumu.
Ik pa laikam gaļas ēdienus aizstāj ar veģetārajiem ēdieniem. Iemīļotās receptēs, pamēģini gaļu aizvietot ar vārītām, maltām pupām vai lēcām, vai zirņiem.
Piena produkti
Pēc iespējas izvēlies piena produktus, kuros ir mazāks tauku procents. Skabo krējumu ļoti bieži var aizstāt ar diētisku bezpiedevu vai grieķu jogurtu. Pienu lietot saldā krējuma vietā. Arī pērkot sieru, izvēlies pēc iespējas liesāku sieru, un treknos sierus līdzīgi kā kūku atļaujies tikai retumis. Biezpiens ir lieliska alternatīva daudzās receptēs, kurās nepieciešams pievienot sieru. Pamēģini salātos siera vietā izmantot biezpienu vai mājās taisītu svaigo sieru. Pērkot saldējumu, ne vienmēr jāēd krējuma saldējums, karstā vasaras dienā to vari aizstāt ar saldētām sulām.