Cieti vārītas olas ir populārs ēdiens ne tikai Lieldienās. Ļoti ērti ir novārīt, piemēram, 6 olas nedēļas sākumā un tās izmantot vairāku dienu garumā. Cieti vārītās olas var ātri pārvērst par pildītajām olām, katru reizi izmantojot atšķirīgas, interesantas piedevas. Ļoti bieži, vēloties iegūt cieti vārītas olas, tās tiek vārītas pārāk ilgi. Tad dzeltenuma ārējā kārta kļūst pelēkzaļa un garša nedaudz atgādina sēru. Piedāvājam dažus vienkāršus padomus, kā pareizi novārīt olas un kā nolobīt grūti lobāmas olas?
Olu vārīšana
Strauji uzvāra ūdeni, katliņam vāku neliekot. Līdzko tas burbuļo (bet noteikti ūdens jāuzvāra), izslēdz uguni un atstāj katliņu uz karstās plīts, olas turot karstā ūdenī 10 - 12 minūtes, šoreiz katliņam uzliekot vāku. Ja tev ir gāzes plīts, tad olas uz nelielas uguns vāri 1 minūti, pēc tam izslēdz uguni un turi karstā ūdenī ar vāku atlikušās minūtes.
Ņem vērā, ka dažāda lieluma olām mainās arī vārīšanas ilgums. Minētais laiks ir piemērots vidēji lielām olām. Mazām oliņām laiks jāsamazina par apmēram 2 minūtēm, bet ļoti lielām olām jāpalielina par kādām 3 – 5 minūtēm. Vārot olas ar šo metodi, ir ļoti grūti tās pārvārīt un iegūt pelēko dzeltenumu. Arī, ja olas paliks dažas minūtes ilgāk karstajā ūdenī, to dzeltenumi joprojām būs skaisti dzelteni.
Ja nevēlies pilnīgi cietas olas, tad samazini vārīšanas kopējo ilgumu.
- 3 minūtes - mīksta olas ar viegli sarecējušu baltumu
- 4 minūtes - mīksts dzeltenums, baltums sarecējis
- 6 minūtes - mīksts dzeltenums ar cietu baltumu
- 10 minūtes - cietas olas, bet joprojām dzeltenums nedaudz krēmīgas
- 15 minūtes - pilnībā cietas olas, sauss dzeltenums
Olu lobīšana
Ja olas ir svaigas un tās pēc tam ir paredzētas pildīšanai, tad olas var tvaicēt nevis vārīt. Ielej katliņā nedaudz ūdens un uzvāra. Kad ūdens vārās, virs tā liek tvaicējamā katla sieta daļu ar olām un tvaicē 15 minūtes. Tvaicētas svaigas olas būs vieglāk nolobīt nekā vārītas svaigas olas. Tomēr garantijas nebūs, ka visas olas nolobīsies ideāli.
Nolobīt svaigas olas nav viegli. Ja tomēr esi novārījusi svaigas olas un to čaumala lobās ļoti grūti, olas čaumalu sadauzi smalkās daļiņās, to nelobot. Pēc tam liec olas ūdenī uz kādu pusstundu. Ūdens pa plaisām ielīdīs aiz čaumalas un atvieglos olas lobīšanu.