cepti dārzeņi ķiploki sīpoli čili kartupeļi
Foto: Shutterstock
Krāsnī ceptus ķiplokus var pasniegt kā vienu no piedevām pie gaļas ēdieniem, kā arī, ar tiem apsmērējot grauzdiņu, var iegūt nevainojamu uzkodu. To riekstainā, saldenā garša un debešķīgā smarža nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Turklāt tos izcept ir ļoti vienkārši. Lai to izdarītu, ir jāsasilda cepeškrāsns uz 180ºC un jācep ķiploka galviņa apmēram 45 minūtes. Izšķir trīs pamatveidus, kā var cept ķiplokus.

Katrai metodei ir savas priekšrocības un arī ķiploka garša mainās atkarībā no izmantotās metodes.

Ķiploks mizā

Foto: Shutterstock

Šis paņēmiens ir ļoti vienkāršs. Noņem ķiplokam tās mizas, kas krīt nost, bet visas pārējās atstāj. Ķiploku negriež, neiesmērē ar eļļu, vienkārši ieliek mazā, sausā panniņā un cep karstā cepeškrāsnī gatavu. Ar šo metodi ceptais ķiploks būs īpaši aromātisks, tam būs arī neliela piedeguma nots, bet miziņu, salīdzinot ar pārējiem paņēmieniem, pēc cepšanas būs visgrūtāk nolobīt.

Ķiploks ar olīveļļu un sāli

Foto: Shutterstock

Attīra ķiploka galviņai miziņas, kas krīt nost, nogriež no augšas ķiplokam galu. Galviņu liek panniņā, griezuma vietu aprasina ar eļļu un uzber nedaudz sāls. Cep karstā cepeškrāsnī, līdz ķiploks gatavs. Šādi ceptam ķiplokam uz virsmas ir skaista brūna garoziņa, tekstūra krēmīga un mīksta, viegli smērējama uz grauzdiņiem. Garša mazāk intensīva nekā ķiplokam, kas cepts miziņās, bet joprojām ķiploks ir ļoti aromātisks un gards.

Ķiploks ar olīveļļu un sāli folijā

Foto: Shutterstock

Attīra ķiploka galviņai miziņas, kas krīt nost, nogriež no augšas ķiplokam galu. Galviņu liek folijā, griezuma vietu aprasina ar eļļu un uzber nedaudz sāls. Cieši satin foliju un liek ķiploku panniņā. Cep karstā cepeškrāsnī, līdz ķiploks gatavs. Šādi ceptam ķiplokam garša, salīdzinot ar abiem iepriekšējiem paņēmieniem, ir mazāk intensīva, maiga, lai gan joprojām tā ir cepta ķiploka garša. Ķiplokam ir skaista, zeltaina krāsa. Daiviņām labi saglabājas forma. Šis paņēmiens ir ideāls, ja ķiploks pēc tam jāpievieno pie kādas mērces vai salātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!