Putru vārot, lieti noderēs pieredzējušu saimnieču padomi, ko atradām laikrakstā "Latgales Laiks":
- Nav ieteicams putru vārīt emaljētā traukā, jo piedegšanas gadījumā emalja var saplaisāt un tās daļiņas nokļūt ēdienā.
- Putraimus labāk bērt jau verdošā, nedaudz sālītā ūdenī.
- Putra jāvāra uz nelielas uguns, lai tā spēcīgi neburbuļotu.
- Vārīšanas laikā nevajag liet klāt ūdeni, jo tad tā kļūst gluma.
- Lipīgās putras parasti vāra pienā, bet irdenās –ūdenī vai buljonā.
- Rīsi saglabāsies balti un nesalipuši, ja tos bērs verdošā ūdenī, pievienojot pāris pilienus citronu sulas. Katliņam labāk uzlikt arī vāku. Vārot saldu rīsu putru, cukuru vārīšanas laikā klāt nevajag likt, jo tad putra kļūs gluma un ilgāk vārīsies. Cukuru pievieno putrai tikai pašās vārīšanas beigās.
- Lai grūbu putra neiegūtu zilo nokrāsu, ūdeni pēc uzvārīšanās nolej, putraimus vēlreiz aplej ar verdošu ūdeni, ja vēlas, tad pievieno arī sviestu un vāra, kamēr putra sabiezē. Pēc tam var ielikt arī cepeškrāsnī, lai vairāk uzbriest. Grūbas uzvārīsies ātrāk, ja tās pirms vārīšanas iemērktas uz pāris stundām aukstā ūdenī.
- Prosu pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, nokāš un tikai pēc tam vāra – šajā gadījumā prosa zaudē rūgteno piegaršu.
- Ēdieni no mannas putraimiem būs čagani, ja arī šie smalkie putraimi uz pusstundu pirms vārīšanas būs iemērkti ūdenī vai pienā.
Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem
Grūbu putra ar speķi
Rīsu - aprikožu putra
Pienā vārīta kukurūzas putra
Auzu pārslu un banānu biezputra 'Bananarama'
Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta
Svaigsiera un rīsu krēma kūka ar auzu pārslu cepumu konfekti un rabarberu želeju
Grūbu un meža ķiploku putra ar mīksti vārītām paipalu olām un grauzdētiem valriekstiem
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit