Mīkla bieži ir klupšanas akmens ne vienai vien saimniecei. Reizēm, kad jācep gaļas pīrādziņi, mīkla sanāk pārāk cieta vai pārāk lipīga, vai vienkārši nerūgst. Ir ļoti daudzi un dažādi mīklu veidi, un pieejamās receptes to pagatavošanai simtiem. Lai mīkla izdotos nevainojama, ir jāievēro daži pamatprincipi. Kādi tie ir?
Mīklas galvenā sastāvdaļa ir milti, visbiežāk kviešu milti. Iejaucot mīklu, vajadzētu lietot augstākā labuma miltus. Ja miltus bļodā iesijās, tie būs bagātināti ar gaisu un mīkla iznāks pūkaināka, gaisīgāka. Maizes izstrādājumiem, pastai (makaroniem), kārtainajai mīklai vispiemērotākie ir milti, kas iegūti no īpaši cietiem kviešiem.
Iejaucot mīklu, ļoti bieži tiek pievienots cukurs. Rauga mīklai tas ne tikai tiek pievienots saldumam, bet arī, lai stimulētu rauga rūgšanas procesu. Cukurs jāpievieno atbilstoši receptei. Rauga mīklā, ja cukurs būs pārāk maz, tā sanāks pārāk cieta.