Foto: Shutterstock
Mājās pagatavot salātu mērci ir ļoti vienkārši. Turklāt tā būs svaigi samaisīta, tajā netiks pievienoti nekādi konservanti, krāsvielas, sveķi, emulgatori un dažādi citi apbrīnojami E. Ieskaties gatavo salātu mērču sastāvdaļās! Manuprāt, tā ir augstākās ķīmijas paraugstunda, bet vai tas tev un taviem mīļajiem būtu jāēd? Dodoties piknikā, tu atsevišķos traukos vari paņemt līdzi mērci un salātus, bet īsi pirms ēšanas abas daļas samaisīt kopā.

Lai izprastu salātu mērces sajaukšanas mākslu, sāc ar klasisko eļļas un etiķa salātu mērce. Tā kalpo kā pamats visām pārējām salātu mērcēm, kuru iespējamās variācijas ir bezgalīgas. Klasiskā eļļas un etiķa proporcija mērcē ir 3:1. Sajauc, piemēram, vienu ēdamkaroti etiķa, trīs ēdamkarotes eļļas, šķipsnu sāls un nedaudz svaigi maltus melnos piparus. Mērce gatava. Pagaršo, vai tu nevēlies mērci skābāku vai, tieši pretēji, nedaudz maigāku. Atbilstoši papildus pievieno vai nu etiķi, vai eļļu.

Lietojot dažādas eļļas, tu vari ievērojami izmainīt mērces garšu. Populārākās ir pirmā spieduma olīveļļa un rapšu eļļa, tās ir kā "mājas pamati", tām nav dominējoša, uzmācīga garša un tās izceļ pārējās mērces sastāvdaļas, veidojot nevainojamu saderību ar salātu zaļumiem un dārzeņiem. Šo eļļu vietā var lietot izteikti aromātiskas eļļas ar spēcīgu, individuālu garšu, piemēram, sezama eļļu Āzijas salātiem vai valriekstu eļļu, lai piešķirtu salātiem riekstainu garšu. Lai šādas spēcīgas eļļas nedominētu, tās mēdz sajaukt ar maigākām, mazāk intensīvām eļļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!