Pēdējos gados pasaules šefpavāri un pārtikas tehnologi arvien biežāk uzsver, ka vista pirms gatavošanas nav jāmazgā. Lai arī ļoti bieži, lasot recepti, tur rakstīts "noskalo vistu, noslauki sausu un …", un gadiem visas pasaules pavāri tā ir darījuši, uzskatot, ka tā vista tiek atbrīvota no salmonellas un citām baktērijām, tomēr ir vairāki iemesli, kādēļ tas tomēr nav jādara.
Gatavojot vistas gaļu, tai jābūt termiski caurkarsušai viscauri, to nedrīkst pasniegt vidēji ceptu kā liellopa gaļu, raksta portāls "TheKitchn". Tas nozīmē, ka termiskās apstrādes laikā visas baktērijas aiziet bojā. Pretēji, ja vista tiek mazgāta zem tekoša ūdens, ūdens pilieni, kas atsitas pret vistas virsmu, izplata baktērijas ap izlietni.
Praksē ir piedzīvots, ka vistas mazgāšana var smagi inficēt restorāna virtuvi ar baktērijām, izraisot citu produktu inficēšanos.
Ir jāsaprot, kā radies ieradums, mazgāt vistu un citas gaļas pirms apstrādes. Kādreiz gaļas uzglabāšanas iespējas vēsumā bija ļoti ierobežotas. Pat pirmie ledusskapji nevarēja nodrošināt ideālu temperatūru gaļas glabāšanai, ņemot vērā, ka darbīgos restorānos, ledusskapja durvis tiek virinātas gandrīz nepārtraukti. Tādēļ, lai gaļai būtu labāka smarža, pirms gatavošanas tā tika mazgāta.
Mūsdienās, kad neviens neglabā ledusskapī neskaitāmus kilogramus gaļas nezināmi ilgu laiku, gaļa nav jāmazgā pirms gatavošanas. Pietiek, ja gaļu noslauka sausu virtuves papīra dvielī. Izņēmuma gadījums varētu būt cirsta gaļa, kas aplipusi ar sīkiem kauliņiem, kuri jānoskalo nost. Vienīgi – virsmas ap izlietni pēc vistas skalošanas ieteicams noslaucīt sausas.
Šefpavāra komentārs
Lūdzām komentāru restorāna "Kaļķu vārti" šefpavāram Raimondam Zommeram, kurš šovasar būs šefpavārs arī ekstravagantajā gaisa restorānā "Dinner in the Sky". Raimonds piekrīt, ka vista pirms gatavošanas nav jāmazgā un speciāli papildus jāmērcē ūdenī. Galvenais ir pārtikā lietot svaigus produktus, kuri tiek uzglabāti pareizā temperatūrā, un tad saslimšana ar baktērijām nevienam nedraud.
Bet ko pagatavot, kad izlemts, vai vistas gaļa jāmazgā, vai nav? Lūk, 10 dažādas gardas vistas un cāļa gaļas receptes no "Tasty.lv" plašās pavārgrāmatas:
Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu
Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!
Grilētas vistas krūtiņas ar ceptiem kartupeļiem
Viegli pagatavojamas un ļoti gardas vistas krūtiņas, kuras cept ne tikai cepeškrāsnī, bet arī uz grila.
Vistas filejas šniceles kukurūzas un sinepju panējumā
Ja ierasts gaļu panēt olā un miltos, bet meklē ko citādāku, izmēģini šo recepti, kurā vistas fileja tiek panēta kukurūzas miltos.
Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu
Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.
Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'
Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.
Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu
Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.
Saldi asie vistas filejas gabaliņi
Jautrās vakariņās kopā ar draugiem lieliski noderēs ātri pagatavojamie vistas filejas pikantie gabaliņi. Tie tikai laicīgi ir jāiemarinē un jānotur pikantajā medus marinādē vismaz 2 stundas, vai arī gaļu var sagatavot iepriekšējā vakarā un atstāt marinēties visu nakti. Medus marināde vistas filejām cepšanas brīdī veidos skaistu, brūnu garoziņu.
Vistas fileja ar zaļajām pupiņām un ķiplokiem Āzijas gaumē
Šī ēdiena galvenās sastāvdaļas ir vistas fileja, zaļās pupiņu pākstis, ķiploki un sojas mērce, kas kopā veido ļoti gardu kombināciju. Burkāns un diedzētās pupiņas var arī iztrūkt. Turklāt pupiņas un fileja būs gatavas dažās minūtēs.
Vistas filejas un kukurūzas plācenīši
Atšķirībā no kotletēm šoreiz gaļu nevis samaļ gaļas mašīnā, bet smalki, jo smalki sagriež ar nazi. Plācenīši ļoti ātri ir gatavi, jo nelielās gaļas kripatiņas strauji izkarst. Svarīgi ir tos nepārcept, citādi fileja zaudē savu sulīgumu un maigo garšu.
Vistas krūtiņa 'papiloti'
Lai pagatavotu šo veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavāra Ērika Dreibanta vistas filejas recepti, būs vajadzīgas pergamenta papīra loksnes (40 x 40 cm), no kurām varēs salocīt kabatiņas. Pēc cepšanas ēdienu pasniedz, neizņemot no papīra kabatām, bet liek uz šķīvja un papildina ar salātiem.