Milti
Šis nu ir pamatu pamats kūku, kēksu, mafinu un kapkeiku cepšanai. Visparastākie kviešu milti ir universālākais produkts. Mēs gan nesakām, ka receptēs tie nav aizvietojami ar mandeļu, rīsu vai citiem miltiem, taču klasika ir un paliek klasika. Tāpat, milti ir nepieciešami tikai vien kūku cepšanai – karbonāžu apviļāšanai, zivīm, pankūkām.
Bet, ja iecienīti ir bez glutēna milti, piemēram, brūno rīsu milti vai dažādu riekstu milti, jārēķinās, ka kūkās un mafinos tie neveidos tādu tekstūru, kā kviešu milti. Tāpat, mīkla cepšanas procesā nepacelsies. Tāpēc gatavojot ar šiem miltiem, rūpīgi jāseko receptei.
Cukurs
Visdažādāko recepšu izpildīšanai pietiks ar trīs veidu cukuriem – parasto balto, brūno cukuru un pūdercukuru. Kamēr parastais graudainais cukurs un brūnais cukurs nepieciešams mīklu pagatavošanai, pūdercukurs ir lielisks glazūru biezinātājs un notur formu labāk, nekā graudainais cukurs. Protams, salduma pastiprināšanai un aromātiskumam noderēs arī kāda vaniļas cukura paciņa.
Olas
Šis nu ir produkts, kas saista visas mīklu mīklas un ir pamats smalkākajiem kulinārajiem šedevriem. Protams, pankūkas, kūkas un citus gardumus var pagatavot bez tām, bet būsim godīgi – tās taču piešķir saldajiem ēdieniem patīkamu garšu.
Biskvīti nebūtu tik skaisti dzelteni bez olām, bet Pavlovas izcepšana nav iedomājama bez olu baltumiem. Vienīgais – gādā, lai olas ledusskapī nekļūtu vecas. Pieredzējušas pavāres čukst, ka vislabākie meringi sanāk no olu baltumiem, kas nebūt nav paši svaigākie, bet tādi, kas nākuši no olām, kuras ir divas trīs dienas vecas.
Piens vai kefīrs
Pat ja recepte pieprasa vien dažas ēdamkarotes piena, kā tas bieži vien ir ar kapkeikiem, bez piena taču nebūtu iedomājama tava rīta kafija vai pankūkas. Pat ja nelieto parasto govs pienu, receptēs to vari aizstāt ar mandeļu pienu, kuru var viegli pagatavot mājās pašas spēkiem.
Nereti receptēs iekļauts arī kāds skābāks piena produkts – paniņas vai kefīrs. Izej no situācijas, jo paniņas var viegli aizstāt ar kefīru, bet kefīru ar paniņām. Kūkām un mafiniem tie piešķir īpašu gaisīgumu.
Eļļa
Receptēs bieži sastopama sastāvdaļa ir eļļa, tāpēc nenāks par ļaunu, ja mājās glabāsi vairāk, kā tikai nelielu daudzumu olīveļļas, augu eļļas vai kādas citas. Nereti taisot lielākas kūkas, nepieciešamas pat divas tases eļļas, tāpēc izvairies no nepatīkamiem pārsteigumiem, un turi kādu pudeli tumšā skapītī, lai tās nepietrūktu.
Cepamais pulveris
Cepamo pulveri kūku, cepumu un maizes receptēs iekļauj, lai piešķirtu tām vieglāku tekstūru un tās cepšanas laikā labāk paceltos. Tā kā cepamā pulvera paciņas ir nelielas, tās ir pavisam viegli uzglabāt. Vienīgais, kas jāievēro – vai cepamajam pulverim nav iztecējis termiņš. Ilgi stāvot tas veido sīkas granuliņas, tāpēc to ir grūtāk iemaisīt miltos un šādi graudiņi veikli reaģē uz pat nelielāko mitrumu.
Šokolāde un kakao pulveris
Bieži esam jūs kārdinājuši ar dažādu šokolādes saldo ēdienu receptēm, tāpēc nenāks par ļaunu, ja mājās glabāsies kakao pulveris, baltās, piena vai tumšās šokolādes tāfelīte. Šie produkti noderēs ne tikai kūkās, cepumos un glazūrās, bet arī gatavojot karstos šokolādes dzērienus.
Šokolāde sāk kust aptuveni 40 līdz 45 grādos pēc Celsija skalas. Tāpēc, kausējot šokolādi, jāpievērš uzmanība, lai tā karstumā nebūtu pārāk ilgi, pretējā gadījumā parādīsies nevēlami kunkuļi un tā receptē vairs nebūs izmantojama.
Dzeramā soda
Dzeramo sodu mīklās izmanto ieraudzēšanai mīklas izstrādājumos un vēl nepagatavotās mīklās, kurās ir skābas sastāvdaļas, piemēram, etiķis, melase (cukura kristalizēšanas blakusprodukts) vai paniņas. Tāpat, dzeramajai sodai ir arī citi pielietojumi – ar to viegli likvidēt nelielos eļļas uzliesmojumus uz pannas, kā arī dzeramā soda atbrīvo ledusskapi no nepatīkamiem aromātiem, un dažas vecmāmiņas joprojām sodu izmanto, lai mazgātu traukus.
Vaniļas un mandeļu ekstrakti
Abus šos ekstraktus izmanto, lai piešķirtu garšu krēmiem, putukrējumiem, desertiem un citiem ceptajiem gardumiem. Mēs iesakām eksperimentēt ar garšām un, gatavojot vienu un to pašu recepti vairākas reizes, pamēģināt pārmaiņus vaniļas vai mandeļu ekstraktu. Drosmīgākie garšas kārpiņu izaicinātāji var mēģināt arī ruma, citronu, apelsīnu, lazdu riekstu vai kļavu sīrupa ekstraktus.
Želatīns
Želatīns ir ļoti universāls līdzeklis, kuru vari izmantot ne tikai augļu noturēšanai uz kūkas, bet arī krēma pildījuma un glazūras stingrināšanai, kā arī dažādiem mussiem vai aukstajiem krēmiem trauciņos.
Ceram, ka iedvesmojām kādam gardumam, tāpēc zemāk dažas idejas grēcīgiem mirkļiem: