Aknas ir ļoti garšīgs un vērtīgs produkts, kas bagātīgi satur vitamīnus B un A. Jo dzīvnieks ir jaunāks, jo aknu garša ir maigāka. Ļoti gardas aknas ir teļam, jēram, zosij, pīlei, vistai.
Svaigas aknas ir gludas, spīdīgas. Tās pārgriežot, griezuma vieta ir mikla un krāsa spoža, sarkanbrūna. Pirms aknu gatavošanas, tās jāatbrīvo no plēvēm un cīpslām, no garšvielām izmanto sāli un piparus. Kā tirgū atšķirt aknas?
Teļa aknas. Tām jābūt gaišā sarkanbrūnā krāsā. To struktūra ir ļoti maiga. Aknas sver apmēram 1 - 2 kg. No teļa aknām gatavo pastēti, tās cep šķēlēs, sutina mērcēs un pilda pīrāgos. Lai teļa aknas izceptos mīkstas un maigas, tās sāla pašās beigās, turklāt aknas nedrīkst cept pārāk ilgi.
Liellopa aknas. Tās ir tumšā sarkanbrūnā krāsā, sver apmēram 5 kg. Garšā sajūtama neliela rūgtuma nots, Lai liellopa aknas gatavojot kļūtu maigākas, tās dažas stundas mērcē pienā. No liellopa aknām gatavo dažādus cepto aknu ēdienus, tās arī grilē.
Cūkas aknas. Tās ir sarkanbrūnā krāsā, sver 1 - 2 kg. Cūkas aknām ir izteikta, specifiska garša. Pārgriežot tās ir nedaudz graudainas. No cūkas aknām gatavo aknu mērces, pastētes, pilda pīrāgos, tās arī grilē.
Jēra aknas. Tās ir nelielas un sver mazāk kā 1 kg. Šīm aknām ir ļoti maiga, patīkama garša, nedaudz pikanta un tās var saukt par delikatesi. Visgardākās tās sanāks, ja ceps lēnām, uz nelielas uguns sviestā.