Cepšanai, vārīšanai, salātiem un marinādēm izmantojamās eļļas tiek piedāvātas ļoti plašā klāstā. Nereti, virtuvē blakus saulespuķu, rapšu un olīveļļai atrodas arī valriekstu eļļa, zemesriekstu eļļa vai pat avokado eļļa. Taču vai trīs un vairāk dažādu veidu eļļu glabāšana ir nepieciešama?
Iepakojums
Viens no veidiem, kā gādāt par to, lai eļļa ilgāk saglabātu tās vērtīgās īpašības, ir atbilstoša iepakojuma izveide. Ja zini, ka eļļu izlietosi dažos mēnešos, plastmasas iepakojums nebūs sliktākā izvēle. Taču eļļas, kuras neizmanto regulāri, iegādājies nelielos daudzumos un tādas, kurām ir stikla iepakojums.
Pudeles tumšie stikli veicinās saules staru nepiekļūšanu eļļai. Uzglabāšanai pateicīgi ir arī metāla iepakojumi, kurus stingri noslēdzot, eļļas pasargāsi arī no skābekļa ietekmes.
Glabāšanas vieta
Eļļas nevajadzētu glabāt tādās vietās virtuvē, kur mēdz būt ļoti silts, tāpēc izvairies eļļas pudeles glabāt pie plīts, virs cepeškrāsns, plauktos, kas ir blakus cepeškrāsnij, vai tur, kur to skars tiešie saules stari. Izvēlies nomaļāku skapīti vai atvilktni, un glabā eļļu tajos. Trīs lieku soļu pasperšana neatsver sastāvējušās un pudelē sakarsušās eļļas garšu.
Ja tomēr vēlies eksperimentēt ar dažādām eļļām, izvairies no lielajiem iepakojumiem akciju laikā veikalos. Dodies uz specializētu veikaliņu, kur zinoši pārdevēji piedāvās tev piemērotāko, un eļļu varēsi nopirkt pat pavisam nelielos tilpumos. Ievērojot tikai dažus priekšnoteikumus, eļļa ilgāk saglabās savu garšu, un nesabojāsies.