Foto: Shutterstock
Ceriņi nu jau savu uzvaras gājienu pretī pavasarim ir veikuši – kur vien paskaties, saldi smaržo violetie krūmi. Bet vai zināji, ka to ziedos vari izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā, dekorēšanā un saldu piedevu radīšanā? Bērnībā skaitītās pieclapu ceriņu ziedu laimītes ir tikai sākums.

Ceriņu ziediem ir saldena, nedaudz skāba garša, kas atgādina citronu. Tā labākās īpašības izceļas, ceriņu ziedus saldinot. Tomēr ņem vērā, ka ēdienos jāizmanto nomazgāti ceriņu ziedi, kas plūkti no tādiem krūmiem, kuri nav apsmidzināti ar ķimikālijām vai neaug lielu ceļu tuvumā.

Ceriņu ūdens būs atspirdzinošs dzēriens, kuru baudīt visas dienas garumā. Ņem aukstu avota ūdeni, iemērcē tajā vairākus ziedu zariņus un noturi dažas stundas vēsākā vietā vai ledusskapī. Intensīvākai ceriņu smaržai un garšai vari atstāt ūdeni ievilkties pat uz diennakti. Kad ūdens gatavs, izlej to cauri sietiņam un baudi savu neparasto dzērienu!

Ceriņu cukurs būs vēl viens veids, kā aromatizēt cukuru. Jau iepriekš stāstījām par cukura aromatizēšanu šeit, bet tagad, kad zied ceriņi, to vari darīt arī ar to ziedlapiņām. Vienkārši ieliec burciņā ar cukuru sauju vai divas ar noplūktiem ceriņu ziediem un atstāj burciņu tumšā vietā uz pāris dienām. Pēc tam aromatizētais cukurs piešķirs taviem ēdieniem un dzērieniem ne tikai saldo garšu, bet ceriņu skaisto smaržu.

Ceriņu sīrups būs ideāla piedeva saldajām pankūkām, mājās ceptām beļģu vafelēm vai gardiem vasaras kokteiļiem. Ņem vienu krūzi ūdens, krūzi cukura, krūzi ar ceriņu ziediem un gatavo tāpat, kā jebkuru sīrupu, cukuru izšķīdinot verdošā ūdenī un pievienojot ziediņus.

Ceriņu ziedi būs arī lieliska piedeva pavasarīgiem salātiem, ja apkaisīsi lapu salātus ar pāris ziediņiem. Tāpat, ceriņus vari izmantot kūku un desertu dekorēšanā – tie lieliski piestāvēs siera un krēmkūkām, biezpiena kūkām un kārtojumiem. Prasmīgākie var pagatavot no tiem arī gaisīgas pavlovas vai kādu citu olbaltumu desertu.

No ceriņiem var pagatavot arī vīnu, līdzīgi kā tas ir ar pienenēm, kā arī želejas, kuras vari, piemēram, izmantot biskvītkūkās ievārījuma vietā vai padarīt interesantāku savu pankūku svētdienu, medus vai cita saldinātāja vietā liekot paša gatavoto ceriņu želeju.

Ceriņu ziedi būs lielisks veids, kā papildināt un padarīt neparastu kādu ēdienu, vienlaikus piešķirot tam īpašu skaistumu un aromātu.

Lūk, divas receptes ceriņu izmantošanai!

Salds un aromātisks ceriņu sīrups

Foto: Shutterstock

Šis būs gards un salds papildinājums ne tikai kafijai vai tējas krūzei, bet kādai kūkai, pankūkām, brokastu vafelēm vai vasarīgiem kokteiļiem. Izmēģini ko jaunu un, kas to lai zina, varbūt šī kļūs par tavu slepeno sastāvdaļu, kuru tā vien gribēsies paturēt noslēpumā.

Lasīt vairāk

Pavasara smarža un garša burciņā: kā pagatavot aromatizētu ceriņu cukuru

Foto: Shutterstock

Kad atskatīsimies uz iemūžinātajiem ceriņu ziediem, tā vien gribēsies attīt laiku atpakaļ un vēlreiz iesmaržot dievīgo pavasara smaržu. Diemžēl virtuāli ceriņu smaržu nesajust, taču ir vēl labāks paņēmiens, kā vēlākos mēnešos atkal izbaudīt šo pavasara burvību – pagatavojot aromatizētu ceriņu cukuru!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!