Ja iepriekš stāstījām par sešiem soļiem, kas jāievēro, lai izceptu visgardākos dārzeņus cepeškrāsnī, tad šoreiz jāpievēršas kam vēl svarīgākam – cepšanas laikam. Cik ilgi jācep bietes? Vai sēnes un sīpoli? Esam sastādījuši sarakstu no ātrāk pagatavojamajiem dārzeņiem līdz tādiem, kuri augstās temperatūrās cepeškrāsnī jāpatur pat pusstundu.
Visi pieminētie dārzeņi un to cepšanas ilgums ņemts vērā, ja tos cep cepeškrāsnī, kura uzkarsēta līdz 230 grādiem. Protams, dārzeņus var cept arī zemākās temperatūrās, taču tad tie būs jāgatavo ilgāk, un rezultātā tie būs sausāki.
5 līdz 10 minūtes būs jācep sparģeļi. Tā kā sparģeļi ir salīdzinoši smalki, tos var ļoti ātri pagatavot – garšai uzkaisi garšvielas un apsmidzini ar olīveļļu, bet pasniedz ar dažiem pilieniem citronu sulas.
10 līdz 15 minūtes cep nelielos Briseles kāpostus, veselus vai pārgrieztus uz pusēm, kā arī okras pākstis – šo gan pie mums pazīst mazāk, bet varbūt rodas iemesls uzmeklēt okru veikala plauktos un pagatavot.
15 līdz 20 minūtes cep brokoļu gabaliņus, veselus ķiršu tomātus, veselas zaļās pupiņas, puravu gabaliņus, papriku, sēnes, piemēram, šampinjonus, šitaki un atmatenes, kabaču gabaliņus vai šķēlītes, sīpolus, kā arī ziemas ķirbjus, piemēram, sviesta ķirbi.
20 līdz 25 minūtes cep burkāna gabaliņus, vai veselus nelielos burkānus, ziedkāposta "ziedus", baklažāna gabaliņus, lielos tomātus, fenheli, meža sēnes, austersēnes, pastinaku, kā arī saldos kartupeļus.
25 līdz 30 minūtes gatavo gabaliņos sagrieztas sarkanās bietes, seleriju, kartupeļus (veselus tos gan nāksies cept vēl ilgāk), kāļus, topinambūrus, ķiplokus, rāceņus un ziemas ķirbjus, kas tikai pārgriezti uz pusēm.
Krāsnī cepti pildīti baklažāni ar spinātiem un čorizo
Gribi kaut ko garšīgu un krāsainu? Izvēlies nedaudz pikanto spāņu čorizo desu. Tā nekad neliek vilties. Piedāvājam to izmantot kā baklažānu pildījumu kopā ar sieru, tomātiem un spinātiem. Sagatvošana kopā ar cepšanu krāsnī neaizņems vairāk kā 30 minūtes.
Cepeškrāsnī gatavots puķkāposts ar gardu sviesta mērci
Maltīte, kurā spīd divas tik ļoti zināmas sastāvdaļas - puķkāposts un sviests. Vārīti ceptais ziedkāposts paspilgtināts ar izteiktu garšvielu buķeti - kariju un krustnagliņām. Garšos lieliski un patiks ne tikai veģetāriešiem!
Krāsnī cepti kartupeļi ar papriku
Krāsnī cepti kartupeļi ir ne tikai ļoti garšīgi un rada svētku sajūtu. Tādus ir ļoti viegli gatavot, jo nav jāstāv pie plīts, kamēr kartupeļi cepeškrāsnī. Vari izvēlēties, vai cepsi kartupeļus ar asumiņu, tiem uzberot čili vai kajennas piparus, vai bez asuma, pārberot tikai skaisto, sarkano saldās paprikas pulveri. Šādi cepti kartupeļi ir ļoti krāsaini un apetelīgi, un, protams, ļoti garšīgi. Tos var pasniegt ar dažādiem gaļas ēdieniem un salātiem. Mēs piedāvājam pasniegt ar tauriņvistu un sarkano kāpostu karija salātiem.
Cepti ziedkāposti ar brokoļu mērci
Garda, visnotaļ vienkārši pagatavojama recepte no ēdienu mākslinieka, britu virtuves virtuoza Džeimija Olivera repertuāra. Iespējams, liela daļa no nepieciešamajiem produktiem jau atrodama mājās, kāpēc gan nepamēģināt ko jaunu? Šai receptei labi var izmantot gan saldētus, gan arī svaigus dārzeņus. Ēdiena garša mainīsies, ja tiks izmantotas dažādas siera šķirnes.
Pildītas paprikas Itālijas lauku stilā
Aromātiska, garda Vidusjūras stila siltā uzkoda, pildīta ar tomātiem, ķiplokiem, sīpoliem un olīvām. Olīvu vietā tu vari izmantot arī anšovus vai kaperus.
Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem
Cepti kartupeļi ar sīpoliem un ķiplokiem gardai ikdienas maltītei.
Ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu
Bloga absolutsed.lv autore Ilze Lipska, piedaloties BioLoģiski bio zupu izaicinājumā, izvēlējās gatavot ceptu burkānu zupu ar kokosriekstu pienu. Ja zupu gatavo tikai no burkāniem, tad tie vispirms jācep - tā zupa iegūs daudz patīkamāku garšu.
Cepts ķirbis ar burkāniem un papriku
Ja padevusies vareņa ķirbju raža, izmēģini šo recepti - pannā cepti ķirbji ar burkāniem.
Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu
Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!
Pienā sautēti kartupeļi
Pienā sautēti kartupeļi kuplas saimes vakariņām.