Foto: Shutterstock
Gadu gaitā veikala plauktu daudzums, un pašu veikalu izmērs, aug arvien vairāk un vairāk, tāpēc nav brīnums, ka ir iespējams nopirkt teju visu iespējamo garšu jogurtus. Aizvien populārāka kļuvusi tendence maltītēs un piedevās izmantot jogurtus, kuriem nav pievienotās vērtības – dažādas garšas, augļi un ogas, sēkliņas un pat maize. Bezpiedevu jogurti, grieķu, turku un citi ir lieliski aizvietotāji majonēzei un skābajam krējumam. Bet kā izvēlēties vērtīgāko?

Viena no lietām, kuru meklēt jogurtu sastāvā, ir dzīvās baktērijas. Kā ziņo Care2.com, dzīvās baktērijas jogurtos liecina par to, ka tas ražots pēc iespējas tuvāk tradicionālajām metodēm, pirms pasauli pārņēma konservanti. Uz jogurta iepakojuma tam ir jābūt norādītam, tāpēc skaties sastāvdaļu sarakstā.

Tāpat, labāk pirkt jogurtus, kuri nav pamatīgi karsēti gatavošanas procesā, jo tie pēc termiskas apstrādes zaudē probiotiskās (dzīvās) baktērijas. Dabīgākiem jogurtiem pēc stāvēšanas ledusskapī izdalīsies sūkalas, no kurām nevajag baidīties - iemaisi tās atpakaļ jogurtā, un tas kļūs vēl labāks.

Nepērc jogurtus ar augstu cukura sastāvu. Ir jogurti, kuros ir pat vairāk nekā 20 grami cukura uz 100 g burvīgā piena produkta. Tas ir daudz, ja salīdzinām ar saldinātajiem dzērieniem, piemēram, 250 ml kolas pudelītē ir 27 grami cukura. Ja jogurta sastāvā ir daudz cukura, tas nozīmē to, ka ražotājs to pievienojis papildus, vai jogurts pietiekami labi nav sarūdzis jau rūpnīcā.

Izvairies no jogurta ar piedevām. Dabīgam jogurtam ir vien divas sastāvdaļas – piens un baktēriju kultūras, kas tam palīdz sarūgt. Tātad, jo jogurtam vairāk sastāvdaļu, jo mazāk dabīgs tas ir. Un kā nu ne, ja bez cukura pievienots sūkalu pulveris, krāsvielas un citi "E" mošķīši. Piemēram, jogurtiem bieži pievieno E 200 jeb sorbīnskābi, bet mākslīgi pievienotās krāsvielas parasti slēpjas zem E100 - 180.

Izvēlies grieķu jogurtu – vislabākie ir jogurti bez piedevām un grieķu jogurti. Tas tāpēc, ka tiem ir ļoti maz pievienoto sastāvdaļu. Šī iemesla dēļ tie ir lieliski aizstājēji majonēzei, jo pats vari pievienot vēlamās piedevas mērcēm, kā arī salātos tas vairāk izcels citas sastāvdaļas un tās nenomāks. Grieķu jogurts ir ļoti gards, ja to ēd kopā ar medu vai ogu ievārījumu - iemaisi dažas karotītes jogurtā, un iegūsi vēl labāku, kā veikalos nopērkamie persiku, ķiršu un citu garšu jogurti.

Granola ar jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock

Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Foto: Shutterstock

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu biezzupa ar biešu un kaperu jogurtu

Foto: J.Roze

Dārzeņu biezzupa, kuru var pagatavot no tā, kas mājās. Svētku sajūtu šai sātīgajai zupiņai piešķir aizdars - biešu un kaperu jogurts.

Lasīt vairāk

Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm

Foto: Vida Press

Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta kūka ar žāvētām plūmēm un riekstiem

Ļoti garšīga kūka, kurā galveno lomu spēlē grieķu jogurts. Recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!