sieviete ledusskapis
Foto: Shutterstock
Saldētava ir viens no mūsu palīgiem produktu uzglabāšanā, ēdienu plānošanā un gatavošanā. Mēs tur mēdzam noglabāt dažādu svaigo produktu rezerves, daļēji sagatavotus ēdienus, kā arī pagatavotu ēdienu pārpalikumus. Ja saldētavā kaut ko ieliek, tad ik pa laikam ir arī jāizņem laukā. Ne visus produktus un ēdienus var vienādi ilgi glabāt, ir produkti, kas var glabāties saldētavā gadu vai pat ilgāk kā gadu, bet ir produkti, kas jāpatērē mēneša laikā. Cik ilgi ko var glabāt?

Gaļa. Jēlu gaļu gabalos un kaulus var glabāt līdz 12 mēnešiem. Zupas, buljonus, mērces un sautējumus līdz 6 mēnešiem. Jēlu malto gaļu līdz 4 mēnešiem. Cīsiņus un desas līdz 2 mēnešiem.

Putnu gaļa. Putnu gaļas gabalus līdz 9 mēnešiem. Olas līdz 9 mēnešiem (olām ērti sasaldēt vai nu dzeltenumus vai baltumus, atkarībā no tā, kas palicis pāri pēc olu sadalīšanas). Veselu vistu līdz 1 mēnesim.

Zivis. Baltās zivis līdz 6 mēnešiem. Pagatavotus zivju ēdienus līdz 6 mēnešiem. Jēlas treknās zivis līdz 3 mēnešiem. Kūpinātas zivis līdz 2 mēnešiem. Citus jūras produktus līdz 2 mēnešiem.

Piena produkti. Sviestu līdz 9 mēnešiem. Sieru līdz 6 mēnešiem. Saldējumu līdz 2 mēnešiem. Jogurtu līdz 2 mēnešiem.

Vārīti, cepti graudu produkti un pusfabrikāti. Rīsus līdz 6 mēnešiem. Mīklu līdz 6 mēnešiem. Maizi līdz 3 mēnešiem. Kēksus un kūkas līdz 3 mēnešiem. Picu līdz 2 mēnešiem.

Zaļumi, augļi un dārzeņi. Garšaugus, svaigus dārzeņus ilgāk kā 12 mēnešus. Riekstus līdz 12 mēnešiem. Sulu līdz 12 mēnešiem. Augļus un ogas līdz 12 mēnešiem. Sagatavotus dārzeņus līdz 8 mēnešiem. Tofu līdz 5 mēnešiem.

Kad saldē produktus, ļoti ērti uz plastmasas maisiņa ar markeri uzrakstīt iesaldēšanas gadu un mēnesi, tādējādi tev būs daudz ērtāk pārskatīt un sekot līdzi tam, kad kas ir iesaldēts. Ja saldē plastikas trauciņā, uzlīmē līmpapīru ar, piemēram, buljona nosaukumu un datumu, kad buljons vārīts.

Piedāvājam vienkāršas vakariņu receptes dažādām garšām un gaumēm. Pārskati savu saldētavu un, ja nolem kaut ko gatavot, tad pa nakti izņem produktus, lai tie atlaižas. Saldētus jūras produktus, augļus un citus neliela izmēra produktus vari atlaidināt, tos ieliekot ikdienas ledusskapja nodalījumā.

Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā

Foto: Shutterstock

Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.

Lasīt vairāk

Kakla karbonāde zem zilā siera segas

Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.

Lasīt vairāk

Nedaudz citādāki kāpostu tīteņi ar pikantu tomātu mērci

Foto: Vida Press

Kurš gan nezina kāpostu tīteņus? Sainīšus, kas veidoti no vārītu kāpostu lapām, kurās ietīts maltās gaļas un rīsu maisījums? Un tas viss - sautēts burkānu, krējuma un tomātu pastas mērcītē... Šai reizei - nedaudz citādāka tīteņu recepte, kurā parasto galviņkāpostu vietā izmantoti koši zaļie Savojas kāposti, bet pildījumam eksotiskākas garšas notis piešķir kumīns, koriandrs un kanēlis, kā arī čili.

Lasīt vairāk

Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem

Foto: Ketija Nuķe

Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.

Lasīt vairāk

Sidra mērcē sutināti vistas stilbiņi

Foto: Shutterstock

Aromātiskā, nedaudz saldenā sidra mērce ar brūni apceptajiem vistu stilbiņiem, burkāniem un šampinjoniem uzrunās ikvienu ēdāju. Kamēr katliņā vai pannā lēnām sutinās gaļa, pagatavo kartupeļu biezeni.

Lasīt vairāk

Saldskābā vista apelsīnu mērcē ar grauzdētām sezama sēkliņām

Apelsīnu sezona ir jāizbauda kā nākas! Sladskābā vista apelsīnu mērcē ir patiešām izcils garšas baudījums -saulainie apelsīni šim vienkāršajam ēdienam piešķir īpašu svaigumu un sulīgumu, čili- asumu, bet grauzdētas sezama sēklas- pārsteiguma momentu.

Lasīt vairāk

Soļanka no trīs veidu gaļas

Foto: Shutterstock

Soļanka no trīs veidu gaļas - daudz vienkāršāk un ātrāk, nekā izklausās.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar jaunlopa gaļu

Foto: E. Kataja

Eva Kataja, uztura speciāliste, Kampaņas BioLoģiski.lv ietvaros piekrita uztaisīt bioloģisko zupu, maksimāli daudz izmantojot tieši vietējos Latvijas labumus. Sanāca sakņu zupiņa ar jaunlopa gaļu jeb “visi mājās atrodamie bioloģiski sertificētie produkti vienā katlā”.

Lasīt vairāk

Krēmīgais ogu deserts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kādos ēdienos izmantot sarūpētos saldētavas krājumus ar dažādām vasaras ogām, tad šī recepte būs īsts glābiņš. Viegli pagatavojams deserts, kas nepievils nevienu garšu kārpiņu.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu kūciņas

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var pagatavot ne tikai kēksiņus. Ļoti pievilcīgi izskatīsies mazas ķiršu kūciņas, groziņi ar ķiršu pildījumu. Šai kūciņai vari izmantot gan svaigas, gan saldētas, gan kompota ogas. Ja izmanto kompota ogas, samazini cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Zemeņu zupa ar putukrējumu

Foto: DELFI

Viss ģeniālais šai pasaulē ir ļoti vienkāršs - piemēram, šis vasarīgais deserts! Zemeņu vietā var izmantot arī avenes, mellenes vai jebkuras citas ogas, kas pašiem garšo. Ja vien pa rokai ir svaigas (vai arī saldētas, bet atlaidinātas) ogas, saldais krējums un nedaudz cukura, saldēdienu var pagatavot burtiski piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!