Lai visi ieteikumi tiešām tev noderētu, gaļai jābūt istabas temperatūrā, pirms to ieliek karstā cepeškrāsnī. Gaļu cep 190ºC. Ja tu izmanto cepeškrāsni ar ventilatoru, tad 170-180ºC.
Izceptas gaļas iekšējā temperatūra
Visdrošāk cepeti cept, izmantojot termometru, jo katram gaļas veidam, kad tas ir gatavs, ir atbilstoša iekšējā temperatūra:
- liellopa un jēra gaļa (viegli apcepta) - 52ºC
- liellopa un jēra gaļa (vidēji cepta) - 58ºC
- liellopa un jēra gaļa (caurcepta) - 75ºC līdz 80ºC
- cūkgaļa - 75ºC līdz 80ºC
- putnu gaļa (vista, pīle, zoss, tītars) - 75ºC līdz 80ºC
Tomēr ne visiem mājās ir termometrs un arī cepeškrāsns durvis visu laiku nevar virināt, lai izmērītu gaļai temnperatūru. Tādēļ ir noderīgi zināt, cik ilgi katrs gaļas veids apmēram jācep.
Gaļas cepšanas ilgums atkarībā no svara
- liellopa un jēra gaļa (viegli apcepta) - 10 minūtes uz katriem 450 g, plus 15 minūtes
- liellopa un jēra gaļa (vidēji cepta) - 15 minūtes uz katriem 450 g, plus 15 minūtes
- liellopa un jēra gaļa (caurcepta) - 25 minūtes uz katriem 450 g, plus 25 minūtes
- cūkgaļa - 30 minūtes uz katriem 450 g, plus 30 minūtes
- putnu gaļa (vista, pīle, zoss, tītars) - 25 minūtes uz katriem 450 g, plus 25 minūtes
Cepeša gatavības pārbaudīšana
Ļoti svarīgi, lai cūkgaļa un putnu gaļa būtu caursilusi viscauri. Tādēļ temperatūra jāmēra visbiezākajā cepeša vietā, kā arī to vajadzētu izmērīt vairākās vietās. Gatavību novērtē pēc zemākā temperatūras rādītāja.
Ja nav termometrs, tad gaļu var pārbaudīt, ar karoti vai nazi caurdurot ādu pie kājas locītavas, tādējādi izdalīsies gaļas sula, kurai vajadzētu būt gaiši zeltainai un dzidrai. Ja sulā ir redzamas joprojām asinis, tad gaļa nav gatava.
Cepeša atpūtināšana
Lai cepetis patiešām būtu sulīgs, tas pēc cepšanas noteikti ir jāatpūtina. Šajā brīdī gaļa turpina gatavināšanos, sulas sasūcas atpakaļ gaļas šķiedrās un cepetis kļūst sulīgs. Kamēr gaļa atpūšas, sasedz to ar foliju, lai tā neatdziest. Mazākus gabalus atpūtina apmēram 10 minūtes, lielākus 20 - 30 minūtes.
Cepti vistas stilbiņi sinepju un estragona mērcē
Ļoti ērts vakariņu ēdiens, cepeškrāsnī vienā pannā cepot vistas stilbiņus ar dārzeņiem. Garšas buķeti noapaļos bagātīgā un aromātiskā sinepju un estragona mērce.
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.
Aromātiskais steiks kafijas marinādē Kubas stilā
Steika gaļu marinē sausajā kafijas marinādē apmēram 1,5 - 2 stundas, tad cep pannā no abām pusēm brūnu, ik pa brīdim grozot. Gaļu cep apmēram 6 - 10 minūtes, atkarībā no tā, cik bieza vai plāna tā ir.
Cepeškrāsnī cepta vista ar kļavu sīrupa un sinepju garoziņu
Ierasta kombinācija vistas cepetim ir sinepju un medus marināde, piedāvājam izmēģināt citu salduma avotu, proti, - kļavu sīrupu, kas sajaukts ar Dižonas sinepēm. Garšīgi!
Cūkgaļas karbonāde ar dārzeņu rīsiem, cepti vienā pannā
Ērts veids kā cūkgaļu sagatavot kopā ar rīsiem vienā pannā. Vispirms gaļu un dārzeņus pannā apbrūnina, bet pēc tam pannu liek cepeškrāsnī un visu cep gatavu, līdz cūkgaļa caurkarsusi un rīsi mīksti.
Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu
Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.
Klasiskais piparu steiks
Lai izceptu mīkstu un sulīgu steiku, jālieto vismīkstākie un kvalitatīvākie liellopa gaļas gabaliņi, jo steiks tikai īsu brīdi saskaras ar uguni. Labs steiks joprojām ir sārts un sulīgs. Ja to cep pārāk ilgi, gaļa kļūst sausa un stiegraina.
Pikantais vistas cepetis - 'Tauriņvista'
Kas ir tauriņvista? Tā ir vista, kura pārgriezta pušu gar mugurkaulu un pēc tam izvērsta kā tauriņš. Cepot šādu vistu, gaļa būs ātrāk gatava, turklāt apbrūnējusi no visām pusēm. Arī pirms cepšanas šādi sagatavotu vistu ir vieglāk apstrādāt ar garšvielām un garšaugiem. Piedāvājam recepti asai, pikantai sausajai marinādei, kurā vista jānotur vismaz stundu vai to var garšvielās apvārtītu atstāt visu nakti.
Tītara eskalops ar ceptiem ananasiem
Lai gan klasiski par eskalopu sauc plānas cūkgaļas, teļa vai jēra gaļas filejas šķēles, šajā reizē atļausimies "grēkot" un šo apzīmējumu piešķirsim arī tītara filejai. Neparasts dažādu eksotisku garšu salikums, kas kopā veido īpašu kombināciju. Vēl labākam rezultātam gatavo visu nevis grilpannā vai cepeškrāsnī, bet uz īstām grila oglēm.
Glazētas ribiņas ar medu un garšaugiem
Glazētas ribiņas ar medu un garšaugiem - ikdienas vai svētku galdam.
Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām
Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.
Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu
Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!
Jēra stilba cepetis
Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa – rabarberu ievārījums.
Cepta cūkgaļa 'čigānu gaumē'
Lai gan gatavošanas veids ir, varētu teikt, elementārs, ēdiens ir izcili garšīgs un aromātisks. Izmēģini! Neticami vienkārši un ātri!