Gaļas izcirtuma īpatnību nepārzināšana
Cūkgaļa ir ļoti dažāda. Atkarībā no tā, kāds ir izcirtums, mainās gaļas sagatavošanas veids. Ja tu izvēlēsies nepiemērotu apstrādes veidu, gaļa nesniegs baudījumu. Daži cūkgaļas gabali ir mīksti un sulīgi, un tie ir pagatavojami ļoti ātri, citi gabali ir sausāki, muskuļu šķiedras stingrākas, līdz ar to šāda gaļa jāgatavo lēnām, ilgi un zemās temperatūrās.
Gaļa pirms gatavošanas netiek apstrādāta ar sāli un garšvielām
Cūkgaļa, ja tā netiek pietiekami apstrādāta ar sāli un garšvielām, garšo samērā plakani un neizteiksmīgi. Tieši sāls atmodina cūkgaļas dabīgo garšu un aromātu. Gaļa izcepsies daudz gardāka un sulīgāka, ja to apstrādāsi ar sāli un garšvielām un atstāsi kaut vai 30 minūtes marinēties.
Izšķir divus veidus, kā sagatavot gaļu pirms cepšanas: gaļu vienkārši apber ar sāli un garšvielām un ļauj tai mirkli marinēties, vai sajauc slapjo marinādi, sāli un garšvielas sajaucot ar ūdeni, pēc tam iemērc gaļu marinādē un atstāj to vismaz uz 30 minūtēm.
Gaļu cep uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja
Ja aukstu gaļu izņem no ledusskapja un uzreiz liek uz karstas pannas vai karstā cepeškrāsnī, tad, visticamākais, no ārpuses gaļa būs pārcepta, bet iekšpusē tā nebūs pietiekami caursilusi.
Gardu ēdienu nevar iegūt, ja nopērk tikai kvalitatīvu gaļas gabaliņu. Par to ir atbilstoši jāparūpējas. Gaļa jāizņem no ledusskapja 15 - 30 minūtes pirms cepšanas. Gaļas gabaliņš, kas sasniedzis istabas temperatūru, cepsies daudz vienmērīgāk.
Gaļas pārcepšana vai nepietiekama termiskā apstrāde
Pārcepta cūkgaļa ir sausa, grūti saēdama, neizteiksmīga un garlaicīga. Nepietiekami izcepta cūkgaļa var apdraudēt ēdāju veselību, kas nav nekas jauks.
Cūkgaļa ir gatava, kad tās iekšējā temperatūra biezākajā daļā sasniedz 75ºC. Ja temperatūra pārsniedz šo atzīmi, gaļa kļūst cieta un sausa. Plānākai gaļas šķēlei gatavību var noteikt arī vizuāli, bet cepetim vajadzētu izmantot gaļas cepšanas termometru. Ja vēlies zināt, kā noteikt cepšanas ilgumu atbilstoši gaļas masai, lasi šeit.
Gaļu pēc cepšanas uzreiz liek galdā
Tas ir tik vilinoši mesties virsū tikko ceptai un smaržīgai gaļai, tomēr pacietība atmaksāsies, ja gaļai ļausi mirkli atpūsties. Gaļas sulas šajā brīdī sasūksies atpakaļ šķiedrās un gaļas gabaliņš kļūs daudz sulīgāks un mīkstāks. Kamēr gaļa atpūšas, apsedz to ar foliju, lai neatdziest. Cūkgaļai pietiks ar 5 minūtēm miera, tad to var celt galdā.
Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē
Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!
Viršu medū sautēts cūkas vaigs
Cūku pupas, viršu medus, alus un cūkgaļa - "Folkkluba "Ala" pagrabs" šefpavāra Krišjāņa Putniņa veikums solās būt varen sātīgs un īsteni latvisks paēdiens.
Cūkgaļas šķēles ruma mērcē
Sagribējās gaļu! Tādu kārtīgu gaļu, ar kuru piesiet dūšu uz vairākām dienām. Manā gadījumā tā ir cūkgaļa. Trekna, sātīga un piesien dūšu, tas ir fakts!
Cūkgaļa ābolu mērcē
Svinību reizei - cūkgaļa ābolu mērcē. Pasniedz ar maigu kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.
Piecās mērcēs marinēts cūkgaļas iesms
Ar šo gardo marinētās cūkgaļas recepti, ko piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore, pasludinām grilēšanas sezonu par atklātu!
Alū sutināts cūkas cepetis ar kraukšķīgu glazūru
Cūkas cepetis ir žanra klasika, ar ko nav iespējams nošaut greizi - sulīgs, aromātisks, ar kraukšķīgi-pikantu glazūras garoziņu, tas gluži vai kūst uz mēles. Pasniedz cepeti ar svaigiem salātiem un visi būs laimīgi.
Cepta cūkgaļas krūtiņa ar karamelizētu garoziņu
Smaržīgs, skaists cūkgaļas krūtiņas cepetis. To var pasniegt gan kā silto pamatēdienu, gan atdzisušu kā uzkodu. Tā kā cūkgaļas krūtiņa tiek marinēta medus marinādē, tai cepoties veidojas skaista, kraukšķīga karameļu garoziņa. Marinādē gaļa jāiztur vienu diennakti.
Cūkas fileja medus, alus un garšvielu marinādē ar karamelizētiem dārzeņiem
Interesanta un ļoti garda recepte kādām ļoti īpašām vakariņām vai pusdienām - piedāvā restorāna Art Hotel Laine šefpavāre Anita Ozoliņa. Šis ēdiens gatavots 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta ietvaros. Izbaudi!
Piparotā cūkgaļa sinepēs ar kazeņu mērci
Karaliska maltīte - cepeškrāsnī cepta cūkgaļas fileja ar brīnišķīgu kazeņu mērci.
Cūkgaļas iesmiņi ar ceptiem dārzeņiem
Sātīga ikdienas maltīte no cūkas filejas. Patisonu vietā var izmantot cukīni gabaliņus.
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem
Cūkgaļas gardums ar tomātiem un sīpoliem brangām pusdienām vai vakariņām.
Kakla karbonāde zem zilā siera segas
Īsta cūkgaļas recepte vīrieša gaumē. Kalorijas, protams, šajā ēdienā labāk nezināt, bet garša – neatkārtojama. Un kāpēc gan mēs kādreiz pēc kārtīgas izslēpošanās dzestrajā ziemas gaisā nevarētu baudīt kaut ko tik sātīgu, toties bezgala gardu. Gatavo Dzintars Šteinbergs-Ozoliņš, ēst gatavot mīlētājs, dekorators mākslinieks.
Šnicele ar sieru un saldo krējumu
Šnicele ar saldo krējumu - sieru garda gan karsta ar piedevām, gan atdzisusi uz maizes.