griķi griķu biezputra
Foto: Shutterstock
Griķus var izmantot daudz plašāk un dažādāk nekā mēs esam ieraduši. Visbiežāk tos vāra biezputrā un izmanto kā piedevu pie gaļas ēdieniem vai sajauc ar dažādiem apceptiem dārzeņiem, sēnēm un pasniedz kā pamatēdienu. Kas jāievēro, lai izvārītu gardus griķus?

Vispirms griķus apcep. Katliņā, kurā vārīs griķus, ielej nedaudz eļļu vai ieliek sviesta gabaliņu un sakarsē. Griķus ieber karstās taukvielās, samaisa un, ik pa brīdim apmaisot, cep 2 - 5 minūtes.

Uz 1 tilpumu griķu ņem 2 tilpumus ūdens. Ūdeni sasilda, pēc garšas pievieno sāli, samaisa, lai sāls izšķīstu. Pievieno naža galu sodas. Tikai pēc tam ūdeni pārlej pāri griķiem. Griķus nemaisa, uzliek vāku, nogriež minimālu karstumu un vāra apmēram 20 minūtes.

Piedāvājam 5 ļoti atšķirīgas griķu receptes. Tās tev noteikti jāizmēģina, jo griķi ir veselīgi un garšīgi!

Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.

Lasīt vairāk

Griķu zupa ar garnelēm un bazilika pesto

Advente ir mierpilns un apcerīgs laiks, kas palīdz mums sagatavoties svētku brīnumam. To aizvadām, cenšoties sakārtot lietas un telpu ap mums, kā arī pašiem sevi – domas, emocijas, izjūtas. Tāpēc kristīgajās tradīcijās būtiska Ziemassvētku gaidīšanas sastāvdaļa ir gavēnis, kas ar saprātīgiem uztura ierobežojumiem un mērenību palīdz cilvēkiem šķīstīt savu dvēseli, prātu un ķermeni. Īpaši gavēņa laikam "Tex-Mex" šefpavārs iesaka izmēģināt un baudīt griķu zupu ar dārzeņiem, garnelēm un bazilika pesto.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu pannakota ar grauzdētu griķu un griķu medus uzputeni un griķu pūslīšiem

Pavisam nedaudz medus un ēdiens gūst pilnīgi citu garšu. Pavāri to zina, tāpēc šoruden labprāt ļaujas eksperimentiem ar pašmāju griķu, viršu un meža aveņu medu. Viņus uz to īpaši aicinājis bitenieks Daugmales Jānis, kas šoruden sarīkoja 1. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietu. Tajā 12 restorānu pavāri rādīja katrs savu īpašo recepti.

Lasīt vairāk

Dūmota tītara krūtiņas šķēle ar griķu un dārzeņu duetu pašmāju barbekjū mērcē

Eksperimentēt virtuvē ar Latvijā vāktu medu? Ar lielāko prieku! 12 Rīgas restorānu pavāri atsaucās bitenieka Daugmales Jāņa aicinājumam un radīja katrs savu versiju ēdienam, kurā izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus. Portālam "Delfi" ir tas gods un prieks iepazīstināt lasītājus ar šīm 12 īpašajām receptēm!

Lasīt vairāk

Mazkaloriju pankūciņas no griķu miltiem

Foto: Shutterstock

Pankūkas un mazkaloriju uzturs šķietami nesader, tomēr tas ir iespējams. Izmēģini šo pankūku recepti, kurā tiek izmantoti griķu milti un medus!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!