Tomāti ir prasīgi, tāpēc tos noteikti nedrīkst uzglabāt ļoti aukstās vietās. Vai ļoti karstās. Glabājot tos ledusskapī, tomāti kļūst miltaini, jo to šūnas sabrūk. Tāpat, glabājot tos aukstumā, tie ātrāk zaudēs savu izteikto garšu un kļūs nebaudāmi.
Pat ja tomāti aug griezdamies siltās un saulainās vietās, reiz noplūkti, tie zaudē savu karstumizturību. Tāpēc noteikti neliec tomātus tiešos saules staros un ļoti karstās vietās – to miziņa ātrāk sasprāgs, kas veicinās straujāku tomātu sapelēšanu.
Tāpēc, lai tomāti ilgāk būtu stingri un skaisti, bet galvenais – garšīgi, glabā tos uz kādas virtuves virsmas, lielā traukā, neliekot tos vienu otram virsū. Papildus, ja virtuvē nav daudz saulesgaismas, un apstākļi atļauj, tomātus novieto kādā ēnainākā un nedaudz vēsākā vietā. Mazos ķiršu tomātus vari atstāt to iepakojumā, ja vien plastmasas plēvītē vai trauciņā ir caurumi gaisa cirkulācijai.
Bet, ja gadījies nopirkt tādus tomātus, kurus vēl nedaudz vajag nogatavināt – ieliec tos papīra turzā kopā ar kādu gatavu ābolu. Ābols izgaro etilēna gāzi (no šī gan nevajag baidīties), kas palīdz tiem ātrāk nogatavoties. Ļoti gatavus, mīkstus tomātus vari ēst aptuveni trīs dienas, bet mazākās šķirnes, piemēram, plūmju tomātus, nopirktus pirmdienā, varēsi ēst pat vēl piektdienas vakarā.
Lai liktu tomātus lietā garšīgi, piedāvājam dažas receptes, kurās garšas kārpiņas novērtēs tomāta klātbūtni!
Pannā sautēti skumbrijas un tomātu salāti uz maizītes
Skumbrija un tomāti, kombinācijā ar pievienotu papriku un nedaudz karija, ir fantastiska sviestmaizīšu garnēšanai. Viena no tām receptēm, kuru vari pagatavot, kad vēlies sātīgas, vēlas brokastis, vienkāršas pusdienas, kuras paķert līdzi kārbiņā, vai našķoties ar ko gardu, gaidot pusdienas vai vakariņas.
Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē
Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.
Gaspačo ar ķiploku grauzdiņiem
Gaspačo - brīnišķīgā vasaras zupa, kuru tik viegli un ātri var sakult ar blenderi. Toties, lai pagatavotu ķiplokgrauzdiņu kubiņus, vispirms saspiestu, bet nesmalcinātu ķiploku apcep eļļā, tādējādi to aromatizējot. Pēc tam eļļu izmanto maizes kubiņu grauzdēšanai cepeškrāsnī.
Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.
Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem
Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.
Pildīti tomāti ar pesto rīsiem un spinātiem
Pavasaris, lai cik dīvaini tas neizklausītos, ir ļoti piemērots, lai gatavotu pildītu tomātu uzkodas, jo pavasarī tomātiem ir biezāks un stingrāks ārējais apvalks. Piedāvājam karsto tomātu uzkodu, tos pildot ar rīsiem, kas aromatizēti ar pesto, un sajaukti ar rīvētu mocarellu un spinātiem. Šī ēdiena pagatavošana, ja rīsi ir jau gatavi, aizņems apmēram 30 minūtes. Nedaudz ilgāks gatavošanas process būs, ja rīsi ir jāvāra, klāt nāks vēl kādas 20 minūtes.
Lazanja ar rikotu un tomātiem
Lazanja ar rikotu un tomātiem garšo labi arī nākošajā dienā. Ja paliek pāri mērce, tad ir garšīgi arī ar spageti.
Ar siera salātiem pildītās 'tulpes'
Ja vēlies kādu pārsteigt ar īpaši oriģinālu dāvanu, svētkos ierastā ziedu pušķa vietā pagatavo ēdamās "tulpes".
Andalūziešu salāti
Andalūziešu salāti - svaigai un gardai piedevai pie otrā ēdiena.