biešu lapas
Foto: Shutterstock
Kad nupat šķiet, ka tūlīt siltumnīcās plauks un dos augļus un dārzeņus viss agrā pavasarī sastādītais un sasētais, der atcerēties par varbūt nedaudz piemirstu, bet ļoti gardu dzinumu – sarkano biešu lapām. Lai gan pašu biešu sezona vēl nav sākusies, to lapas un kātiņus dažādos ēdienos vari izmantot jau tagad, nemaz negaidot, kad tās izaugs prāvas.

Jaunās biešu lapas izskata ziņā ir vēl pievilcīgākas, bet garšas ziņā patīkamākas, kā tādas, kas plūktas kopā ar ļoti gatavu bieti jūlijā. Kamēr lapas vēl ir jaunas, tās ir viegli sačokurojušās, bet to dzīslojums ir kā skaisti, bordo krāsas tīklojumi zaļajās lapās. Tekstūras ziņā tās nedaudz atgādina kale kāpostus.

No ieguvumu puses, attiecībā pret mūsu organismu, biešu lapas pat ir daudz vērtīgākas, kā pašas saknes – sarkanā biete, vēsta Health.com. Lapās ir daudz vairāk minerālvielu, A vitamīna, K vitamīna, kā arī C vitamīna. Biešu lapās ir arī vairāki B grupas vitamīni.

Kā izmantot?


Biešu lapas, protams, būs piemērota sastāvdaļa salātos, kopā, piemēram, ar rukolu, tomātiem, gurķiem, spinātiem, lapu salātiem un citām gardām, vasarīgām lietām. Pievieno tam visam klāt paša taisītu, garšīgu salātu mērci, piemēram, no greipfrūtu sulas, nedaudz olīveļļas un rozmarīna lapiņām, iegūstot atspirdzinošas un veselīgas pusdienas.

Pievieno tās arī karstiem makaroniem – izvāri savu mīļāko makaronu veidu, karstajos makaronos pierīvē klāt mocarella sieru, un pieliec klāt saplēstas biešu lapas. Samaisi visu, kamēr makaroni karsti, lai siers izkustu, un pārkaisi ar iecienītākajām garšvielām. Tā tu ātri vien iegūsi maltīti ar nelielu odziņu, reizē arī uzņemot krietnu devu ar dienā nepieciešamo C vitamīna devu.

No jaunajām biešu lapām vari pagatavot, ko pavisam neparastu, bet ļoti, ļoti veselīgu – svaigi spiestu sulu. Dari to līdzīgi kā ar spinātu lapām, un pievieno klāt drusciņu citronu sulas vai burkānu sulas. Iegūsi īstu vitamīnu bumbu, kas atsvaidzinās un uzmundrinās tavu organismu.

Biešu lapas, tāpat kā pašas bietes, vari vārīt arī zupā. Pamēģini skābeņu vietā zupai pievienot biešu lapas. Rezultāts varbūt būs mazliet neierasts, tomēr pagaršošanas vērts. Un kas to lai zina, varbūt turpmāk biešu lapas kārosi vairāk, kā pašas saldās, sulīgās saknes.

Piedāvājam dažas receptes no mūsu kolekcijas, kurām vari pievienot biešu lapas un radīt savu unikālo maltīti!

Biešu lapu tīteņi ar maltās gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Gardus tīteņus var pagatavot ne tikai no ierastajām kāposta lapām, bet arī no biešu lapām, kuras ir daudz maigākas, elastīgākas un tīšanai daudz parocīgākas. Biešu lapu tīteņi ar rīsu un maltās gaļs pildījumu garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Zaļie salāti ar liellopu gaļas stērbelītēm un sēņu pastētes grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šos salātus visizdevīgāk gatavot nākamajā dienā pēc steika ballītes, izmantojot liellopa gaļas pārpalikumus. Lai gan gaļu var arī speciāli cept par godu šiem gardajiem salātiem, jo tos var pasniegt gan ar aukstu gaļu, gan siltu. Grauzdiņiem būs nepieciešama sēņu pastēte, kuras recepti var izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru

Foto: Shutterstock

Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.

Lasīt vairāk

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Puravu zupa ar vistas stilbiņiem

Foto: Shutterstock

Fantastiski smaržīgā puravu zupas recepte saglabājusies no Viduslaikiem, ko raksturo pievienotās garšvielas - safrāns, kanēlis, muskatrieksta ziedi, krustnagliņas un ingvers. Zupai, protams, netika pievienoti kartupeļi, jo tajā laikā Eiropa kartupeļus vēl nepazina. Ja vēlies, tu vari zupu papildināt arī ar kartupeļiem. Zupai ir ļoti patīkama, svaiga garša, un ingvers kombinācijā ar pipariem tai piešķir nelielu asumiņu.

Lasīt vairāk

Skābeņu - gaļas zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama skābeņu - gaļas zupa ar grūbām. Īsta pavasara zupa, ar tik gardajām jaunajām skābenēm. Tiem, kas neēd gaļu, skābeņu zupu var vārīt dārzeņu buljonā.

Lasīt vairāk

Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem

Foto: Ketija Nuķe

Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Foto: Shutterstock

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: DELFI

Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Biešu lapu aukstā zupa ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Biešu lapu aukstā zupa ar vārītu liellopa gaļu karstas dienas pavalgam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!