Foto: Shutterstock
Makaroniem jeb pastai ir ļoti daudzas, dažādas formas, kas Itālijā izveidojušās vairāku gadsimtu garumā. Tā var būt gara un īsa, salmiņveidīga un cauruļveidīga, ar rievām, bez rievām, savīta spirālēs un izlocīta gliemežvāku formā. Pasta turklāt var būt gan sausā, kaltētā veidā, gan svaigā veidā. Katrs no pastas veidiem atkarībā no tās formas, sieniņu biezuma un blīvuma uzsūc atšķirīgu mērces daudzumu. Kādi tad ir zelta likumi, izvēloties mērci pastai?

Visus makaronu veidus var iedalīt vairākās grupās, bet katrai grupai ir visatbilstošākās, piemērotākās mērces. Saderību vērtē pēc tā, vai pasta spēj uzķert un nest mērci nevis slīdēt mērcei cauri. Novērtējot izvēlētos makaronus, spēsi izvēlēties arī mērci.

Vieglie makaroni

Pie šīs grupas pieder dažādas smalkas nūdeles, pasta, kuru sauc par enģeļu matiem, un citi līdzīgi ļoti smalki makaroniņi. Šīs grupas pastu parasti izmanto zupās un buljonos. Nūdeles no šīs grupas ir vienīgās, kuras pasniedz arī ar vieglu mērci, piemēram, blenderētu, gludu tomātu mērci, bet nekādā gadījumā nūdeles nepasniedz ar smagu gaļas mērci vai dārzeņu gabaliņu mērci.

Vidēji vieglie makaroni

Šai grupai pieder dažādi spageti. Šis pastas veids ir pietiekami saturīgs un to pasniedz ar olīvelļas vai tomātu mērcēm, kā arī ar jūras veltēm, kas viegli slīd gar spageti virsmu.

Smagie makaroni

Šai grupai pieder biezie, smagie spageti un tiem līdzīgie pastas veidi (bucatini, linguine, tagliatelle), kā arī spirālveida makaroni (fusilli). Šiem makaroniem ir pietiekami daudz "miesas", lai spētu nest biezas mērces, piemēram, pesto, malto gaļu. Vienlaicīgi šīs grupas pasta lieliski saderas arī ar plānākajām vidēji vieglo makaronu mērcēm. Olīveļļas mērces labāk pieķeras pie makaroniem ar rievotu virsmu nekā pie gludas virsmas.

Cauruļveida makaroni

Pie šīs grupas pieder dažāda veida caurulītes, kā arī gredzenveida un gliemežvāku makaroni, visi tie kas veido iedobi, lamatiņu mērces uzķeršanai un noturēšanai. Cauruļveida makaroniem ir relatīvi biezas sieniņas, tādēļ šīs grupas makaroni lieliski saderas un spēj atbalstīt biezas mērces. Tajās var būt tomāti un citi dārzeņi gabaliņos, sēnes, maltā gaļa, siers un krējums. Cauruļveida pasta ir ideāli piemērota dažādiem makaronu sacepumiem, jo tā nevainojami saglabā formu arī pie otreizējās termiskās apstrādes.

Savērptie makaroni

Šai grupai pieder dažādi spirālveida (fusilli) un tauriņveida makaroni (farfalle) un citi līdzīgas formas makaroni. Šīs grupas pasta lieliski saderas un labi uzķer olīveļļas vai sviesta mērces ar siera piedevu, pesto un biezpienu. Tai ir piemērotas dažādas gaļas un tomātu mērces. Spirālveida makaroni spēj uzķert ne tikai malto gaļu, bet arī gabaliņos grieztu gaļu.

Pikantais spageti ar sardīnēm, olīvām un čili pipariem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šīs būs īsti bagātīgas pusdienas vai vakariņas izsalkušajiem! Spageti vienā šķīvī draudzējas ne tikai ar sardīnēm, bet arī ķiplokiem, citrona suliņu, un ko daudz pikantāku – čili pipariem.

Lasīt vairāk

Makaroni ar valriekstu un grilētas paprikas pesto

Foto: Shutterstock

Makaroni ar valriekstu un grilētas paprikas pesto neliks vilties nevienam. Garšīgā, riekstainā pesto mērce, kas papildināta ar fantastisko maskarponi, dos sātu un apmierinājumu. Pesto pagatavošanai būs vajadzīgas grilētas paprikas, kuras vari cept cepeškrāsnī pati vai izmantot jau konservētas paprikas.

Lasīt vairāk

Zilā siera un saldkrējuma mērce makaroniem vai rīsiem

Foto: Shutterstock

Ļoti garda, vienkārši un ātri pagatavojama zilā siera un saldā krējuma mērce rīsiem.

Lasīt vairāk

Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.

Lasīt vairāk

Pasta ar pākšaugiem un pesto

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!

Lasīt vairāk

Lazanja ar ananasiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Viesību galdam vai sātīgām vakariņām - branga lazanja ar ananasiem un spinātiem.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem

Foto: Vida Press

Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.

Lasīt vairāk

Makaroni ar liellopa gaļu un ceptiem dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Sātīga maltīte, kurā netiek aizmirsti arī dārzeņi, kas tik bagātīgi pieejami vasaras nogalē un rudens sākumā.

Lasīt vairāk

Krēmīgā pasta ar vistu un tomātiem

Krēmīga vistas un svaigā siera mērcīte, makaroni un svaigi tomātu salāti - ko gan vairāk vajag?

Lasīt vairāk

Pasta ar lasi un degvīnu

Interesanta recepte itāļu virtuves mīļotājiem.

Lasīt vairāk

Tagliatelle ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Itāļu virtuves klasika - pasta ar Boloņas mērci. Ja nevēlies pavadīt vakaru pie plīts, izmēģini Knorr Menu gatavo maisījumu spageti pagatavošanai. Tagliatelle (vai jebkura cita veida pasta) makaroni, maltā gaļa, nedaudz dārzeņu un sarkanvīns. Gardas vakariņas garantētas!

Lasīt vairāk

Garneles ar dārzeņiem un spageti

Foto: Shutterstock

Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.

Lasīt vairāk

Klasiskā lazanja

Foto: Shutterstock

Klasiskā lazanja - kārtīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!