gurķi
Foto: Shutterstock
Svaigie gurķi ir pārņēmuši ne tikai tirgus stendus un veikalu plauktus, bet arī piemājas siltumnīcas, kurās paši varam būt lepni dārznieki un plūkt sulīgos dārzeņus. Bet ko darīt, lai paildzinātu skaisto mirkli, un gurķi nesabojātos jau trīs dienās, bet priecētu vismaz nedēļu?

Gluži kā pašsaprotamu ieradumu mēs esam iekopuši gurķu glabāšanu ledusskapī. Taču, kā izrādās, tas nebūt nav tas labākais veids, kā panākt to, lai gurķis nebūtu jāizlieto jau nākamajā dienā pēc nopirkšanas. Kalifornijas Universitātes Augu zinātnes departamenta pētnieki pēc ilgstošas gurķu pētīšanas atklājuši, ka vislabākā vieta, kur tos uzglabāt, ir turpat virtuvē, istabas temperatūrā.

Gurķi ir aukstumu neizturīgi, un sāk bojāties, ja tiek uzturēti temperatūrā, kas ir zemāka par 10 grādiem. Tā kā gurķus novāc pāris dienas, pirms tie sasnieguši pilnbriedu, nav jāuztraucas par to, ka tie netiks glabāti vēsumā. Ledusskapī glabātos gurķus jāapēd divu līdz trīs dienu laikā, bet vēsās istabas temperatūrās glabātie gurķi var nostāvēt līdz divām nedēļām.

Tāpat, gurķi ir jutīgi pret etilēnu, kuru izgaro gatavi augļi un dārzeņi, tāpēc tos noteikti neglabā tuvumā melonēm, banāniem un tomātiem, ja vēlies izmantot maksimāli ilgi. Protams, turpat virtuvē glabātie gurķi pēc nedēļas var palikt dzelteni, bet galvenā atšķirība glabāšanā – ledusskapī turētie gurķi ātrāk sāks pelēt, tie kļūs ūdeņaini, savītuši un sažūs, pat ja ārēji to tik ātri nevarēs manīt.

Taču svaigos gurķus vari izmantot daudzos citos veidos un ēdienos. Mūsu iecienītākie gurķu sezonas sākuma našķi – mazsālītie gurķīši.

Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock

Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.

Lasīt vairāk

Zaļais gaspačo

Foto: Shutterstock

Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Foto: Shutterstock

Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Klasiski mazsālītie gurķi

Foto: Shutterstock

Klasiski mazsālītie gurķi - īstā jūnija garša!

Lasīt vairāk

Svaigie gurķu salāti ar sezama sēkliņām

Foto: DELFI

Kad klasiskie lapu salāti ar gurķi un redīsiem apnikuši, bet pie sātīga pamatēdiena bez svaiguma devas neiztikt, iesakām pagatavot šos salātus, kuros patīkami balansē saldais, skābais un sāļais.

Lasīt vairāk

Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē

Foto: DELFI

Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!

Lasīt vairāk

Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem - pikanta vasaras garša ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Pikantās gurķu šķēles ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Pikanta gurķu recepte ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas

Foto: DELFI

Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Gurķi ar ķiplokiem ziemas krājumiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja neesi izlēmis, kā vēl varētu iekonservēt gurķu ražu, izmēģini šo recepti, ko īpašu padara pikanto ķiploku klātbūtne. Receptes autore iesaka ar ķiploku daudzumu variēt, kā labpatīk, bet, lai burciņas izskatītos glītāk, var gurķiem pievienot kādu paprikas šķēli vai gabaliņos sagrieztus tomātus.

Lasīt vairāk

Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā

Foto: Privātais arhīvs

Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi bez etiķa

Foto: Shutterstock

Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!