Gluži kā pašsaprotamu ieradumu mēs esam iekopuši gurķu glabāšanu ledusskapī. Taču, kā izrādās, tas nebūt nav tas labākais veids, kā panākt to, lai gurķis nebūtu jāizlieto jau nākamajā dienā pēc nopirkšanas. Kalifornijas Universitātes Augu zinātnes departamenta pētnieki pēc ilgstošas gurķu pētīšanas atklājuši, ka vislabākā vieta, kur tos uzglabāt, ir turpat virtuvē, istabas temperatūrā.
Gurķi ir aukstumu neizturīgi, un sāk bojāties, ja tiek uzturēti temperatūrā, kas ir zemāka par 10 grādiem. Tā kā gurķus novāc pāris dienas, pirms tie sasnieguši pilnbriedu, nav jāuztraucas par to, ka tie netiks glabāti vēsumā. Ledusskapī glabātos gurķus jāapēd divu līdz trīs dienu laikā, bet vēsās istabas temperatūrās glabātie gurķi var nostāvēt līdz divām nedēļām.
Tāpat, gurķi ir jutīgi pret etilēnu, kuru izgaro gatavi augļi un dārzeņi, tāpēc tos noteikti neglabā tuvumā melonēm, banāniem un tomātiem, ja vēlies izmantot maksimāli ilgi. Protams, turpat virtuvē glabātie gurķi pēc nedēļas var palikt dzelteni, bet galvenā atšķirība glabāšanā – ledusskapī turētie gurķi ātrāk sāks pelēt, tie kļūs ūdeņaini, savītuši un sažūs, pat ja ārēji to tik ātri nevarēs manīt.
Taču svaigos gurķus vari izmantot daudzos citos veidos un ēdienos. Mūsu iecienītākie gurķu sezonas sākuma našķi – mazsālītie gurķīši.
Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai
Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.
Zaļais gaspačo
Dzīvespriecīga un krāsaina aukstā zupa. Pirms zupas sablenderēšanas, zaļās paprikas karstā cepeškrāsnī izcep, lai pēc tam varētu novilkt paprikām miziņu.
Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi
Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.
Klasiski mazsālītie gurķi
Klasiski mazsālītie gurķi - īstā jūnija garša!
Svaigie gurķu salāti ar sezama sēkliņām
Kad klasiskie lapu salāti ar gurķi un redīsiem apnikuši, bet pie sātīga pamatēdiena bez svaiguma devas neiztikt, iesakām pagatavot šos salātus, kuros patīkami balansē saldais, skābais un sāļais.
Gurķu šķēlītes mārrutku marinādē
Mārrutku gurķi – pēdējos gados viens no “modes kliedzieniem”, kā marinēt gurķus. Derēs gan ātrai gurķu nokraukšķināšanai, gan ziemas krājumiem. Viegli saldskābi un ar mārrutku kreptīgumu, garšo labi!
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem
Gurķi ar tomātu mērci un ķiplokiem - pikanta vasaras garša ziemas garumā.
Pikantās gurķu šķēles ziemas krājumiem
Pikanta gurķu recepte ziemas krājumiem.
Klasiska gurķu recepte – Latgales salāti
Vasara pilnbriedā, jāsteidz pildīt ledusskapis, pagrabs un pieliekamais ar dažādiem krājumiem ziemai, piemēram, ar klasiskajiem gurķu salātiem ziemai no Latgales!
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas
Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.
Gurķi ar ķiplokiem ziemas krājumiem
Ja neesi izlēmis, kā vēl varētu iekonservēt gurķu ražu, izmēģini šo recepti, ko īpašu padara pikanto ķiploku klātbūtne. Receptes autore iesaka ar ķiploku daudzumu variēt, kā labpatīk, bet, lai burciņas izskatītos glītāk, var gurķiem pievienot kādu paprikas šķēli vai gabaliņos sagrieztus tomātus.
Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā
Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.
Mazsālīti gurķi bez etiķa
Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.