Gaļa un dārzeņi tiek griezti uz viena dēlīša
Iegādājies atsevišķus dēlīšus gaļai un atsevišķus dārzeņiem. Lai varētu nekļūdīgi atšķirt, kurš dēlītis kādiem produktiem domāts, iezīmē tos vai izvēlies atšķirīgas krāsas. Piemēram, lieto sarkanu gaļai, bet zaļu dārzeņiem. Koka dēlīšiem ar ūdens izturīgu marķieri var uzrakstīt burtus.
Griežamais dēlītis darba laikā ir kustīgs
Ja dēlītis nav ļoti liels un smags, tad, visticamākais, ja tas netiks speciāli nostiprināts, tas griešanas brīdī būs kustīgs. Taupi savu laiku un pirkstus, griežamo dēlīti pirms darba nostiprinot. Pirmkārt, dēlīti liec uz tīras darba virsmas, bez liekiem priekšmetiem. Dēlītis nedancos, ja uz galda uzklāsi mitru papīra dvieli, bet uz tā liksi dēlīti.
Griežamais dēlītis nav atbilstošā izmērā
Pārāk mazs dēlītis virtuvi padara netīru. Palutini sevi un iegādājies pietiekami lielu dēlīti, lai pietiktu vieta griešanai, sagriezto produktu nostumšanai malā. Lai pārbaudītu, vai dēlītis ir piemērots darāmajam darbam, salīdzini to ar savu nazi. Noliec nazi pa diognāli pāri dēlītim - ja nazis ir garāks par to, tad dēlītis ir par mazu. Nazim vajadzētu būt apmēram 4 cm īsākam par dēlīša diognāli.
Dēlītis tiek mazgāts trauku mazgājamā mašīnā
Vienalga, vai dēlītis ir izgatavots no koka, vai plastikas, to nevajadzētu mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Dēlītim būs daudz ilgāks mūžs, ja to pēc darba uzreiz nomazgāsi ar siltu ūdeni un mazgājamo līdzekli. Gaļas dēlīti pēc darba uz 15 minūtēm iemērc etiķūdenī, kas sajaukts attiecībās 1:4, pēc tam dēliti nomazgā.
Koka dēlītis netiek ieeļļots
Pat, ja dēlītis vienmēr tiek mazgāts ar rokām, koka dēlītis samērā ātri kļūst sauss, tādēļ to ik pa laikam nepieciešams ieeļļot. Vari izmantot jebkuru augu eļļu.
Dēlītis izgatavots no stikla, akmens vai cita līdzīga materiāla
Šie dēlīši nav paredzēti darbam. Tie ir dekoratīvi un tos var izmantot ēdiena pasniegšanai, nevis produktu griešanai. Šie materiāli tavus nažus padarīs neasus neticamā ātrumā. Turklāt šie materiāli ir bīstami pirkstiem, jo nazis pa tiem var slīdēt neparedzamos virzienos.
Tiek lietots bambusa dēlītis kombinācijā ar neasu nazi
Bambusa dēlītis ir ļoti ciets, daudz cietāks par koka dēlīti. Tas nozīmē, ka nazis daudz ātrāk kļūst neass nekā griežot uz koka dēlīša. Ja tev patīk strādāt ar bambusa dēlīti, tad seko līdzi, lai tavi naži būtu ļoti asi un laicīgi uzasināti.
Tiek lietoti pārāk veci griežamie dēlīši
Līdzko dēlītī ir izveidojušās dziļas griezuma pēdas un rievas, ir pienācis laiks iegādāties jaunu dēlīti, jo šādu rievotu dēlīti ir ļoti grūti kopt. Dziļajos iegriezumos var attīstīties nelabvēlīgas baktērijas, kas var sabojāt svaigos produktus.
Kad ir izvēlēts piemērots dēlītis griešanai, var ķerties pie darba:
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".
Grilēta liellopa fileja ar marinētu melleņu salātiem
Izsmalcināta, vasarīga uzkoda, kas greznos tavu galdu un dos garšas baudījumu. Plānas, viegli apceptas filejas šķēles ar zaļajiem salātiem un marinētām mellenēm. Vienkārši pagatavojama, tikai jādod laiks mellenēm iemarinēties un ceptajai gaļai sastingt saldētavā.
Kraukšķīgā skumbrija ar fenheļa salātiem
Kas var būt labāks par zivi ar kraukšķīgām maizes drupačiņām un draudzīgo vidusjūrnieku – fenheli! Atsvaidzinoši pavasarīga maltīte, kuru paspilgtinās citrona sula, kas pievienota gardajiem salātiem.
Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci
No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.
Spinātu salāti ar zemenēm un kazas sieru
Zemenes ir izcilas kombinācijā ar pikantiem ēdieniem. Zaļos salātus tās atsvaidzina, tiem piešķirot īpašu aromātu un svaigumu. Vasarīgi jauka saspēle zemenēm veidojas ar spinātiem un svaigo kazas sieru.
Kartupeļu un olu salāti
Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.
'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem
Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.
Saldi asie vistas filejas gabaliņi
Jautrās vakariņās kopā ar draugiem lieliski noderēs ātri pagatavojamie vistas filejas pikantie gabaliņi. Tie tikai laicīgi ir jāiemarinē un jānotur pikantajā medus marinādē vismaz 2 stundas, vai arī gaļu var sagatavot iepriekšējā vakarā un atstāt marinēties visu nakti. Medus marināde vistas filejām cepšanas brīdī veidos skaistu, brūnu garoziņu.