mazsālīts lasis
Foto: Shutterstock
Mazsālītais lasis ir neatņemama svētku galda uzkoda. Tikai iedomājoties vien par viegli grauzdētu maizīti ar laša šķēli, sīpola gredzenu un citrona plēksnīti, pārkaisītu ar melniem pipariem, siekalas saskrien mutē. Laša sālīšanai jeb marinēšanai izmanto vairākus paņēmienus. Kādi tie ir?

Tradicionālais sālījums


Visbiežāk mazsālīto lasi sagatavo, izmantojot sauso marinādi jeb sāls un cukura maisījumu 3:1. Sajauc sāli ar cukuru, uzber uz griežamā dēlīša un fileju, turot ar ādu uz augšu, iespiež sāls maisījumā. Pirms tam, ja nepieciešams, fileju nomazgā un nosusina.

Visērtāk lasi marinēt, ja fileja tiek sagriezta divos apmēram vienādi lielos gabalos. Saliek abus gabalus kopā tā, lai ādas būtu uz ārpusi, liek traukā, viegli noslogo un pēc 6 - 12 stundām lasi pasniedz. Lasis var marinēties arī vairākas dienas. Ja lasis ir tik liels, ka to nevar ielikt piemērotā traukā, to var ietīt pārtikas plēvē.

Aromatizētais sālījums

Aromatizētais sālījums no tradicionālā sālījuma atšķiras ar to, ka sāls maisījumu papildina garšaugi. Visiecienītākās ir dilles, pētersīļi, loki vai sīpoli, bet izmantot var arī citus garšaugus, kas patīk.

Laša filejas iespiež sāls maisījumā, bagātīgi apber ar kapātiem zaļumiem un liek ledusskapī marinēties. Ļoti gards mazsālītais lasis sanāk, ja pāri zaļumiem pārlej nelielu mēriņu ar konjaku vai citu aromātisku, kvalitatīvu stipro alkoholu. To lej tikai uz vienas filejas puses, bet marinēšanās laikā ik pēc brīža laša paciņu apgriež apkārt. Marinējot ar alkoholu, lasim būs vajadzīgas vairākas dienas, līdz pat piecām dienām.

Slapjā marināde

Šo marinēšanas veidu es izmantoju visbiežāk, un tas būs piemērots tiem, kam garšo maigs, neuzbāzīgs lasis. Marinādi sajauc izmnatojot olīveļļu, citronu sulu, apelsīnu sulu, sāli, piparus un dažādus garšaugus. Slapjās marinādes priekšrocība ir tā, ka var nepievienot cukuru. To aizstāj svaigi spiesta apelsīnu sulu. Var izmantot arī dažādas sausās garšavielas, piemēram, garšvielu maisījumu zivīm. Marinādes garšai jābūt intensīvai, spēcīgākai nekā vēlas, lai garšotu lasis. Šoreiz gan lasis jāmarinē traukā un marinādes daudzumam jābūt tādam, lai nosegtu zivi. Trauku apsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti.

Šņabī un sarkanajās bietēs marinēta laša fileja

Foto: DELFI

Kaņepju sēklu maizītes ar šņabī un sarkanajās bietēs marinētu laša fileju un biezpienu gatavo kafejnīcas "Tvaiks" šefpavārs Kārlis R. Celms.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Foto: Shutterstock

Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Mazās beigeļu maizītes ar dažādiem garnējumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestmaizītes ar ļoti gardiem garnējumiem, kuras baudīt visas dienas garumā. Beigeļu maizītes ir pavisam ērtas ēšanai, tāpēc tās būs lieliski piemērotas arī reizēs, kad jāpacienā viesi. Varēsi izdabāt katra gaumei ar dažādajiem garnējumiem – olu, gurķu, vistas, krabju gaļas vai gardā laša.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi

Foto: Shutterstock

Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu

Foto: Shutterstock

Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru

Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".

Lasīt vairāk

Pufīga pildītā omlete ar kūpinātu lasi un krēmsieru

Foto: Vida Press

Reizēm gadās, ka jau pēc pamošanās jūties tik ļoti noguris, ka, lai saņemtos ikdienas gaitām, nepieciešamas sātīgākas brokastis. Izmēģini šo pufīgo omleti, kas pildīta ar krēmsieru un kūpinātu lasi.

Lasīt vairāk

Avokado, laša un olas salāti

Foto: Shutterstock

Avokado - laša un olas salāti viesībām un svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Laša tartars ar grauzdiņiem un marinētiem šampinjoniem

Foto: Bonduelle

Garšīga uzkoda svētku galdam - svaiga laša tartars ar marinētiem šampinjoniem, kaperiem un melnās maizes grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Pankūku rullīši ar lasi

Foto: Shutterstock

Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!