Tradicionālais sālījums
Visbiežāk mazsālīto lasi sagatavo, izmantojot sauso marinādi jeb sāls un cukura maisījumu 3:1. Sajauc sāli ar cukuru, uzber uz griežamā dēlīša un fileju, turot ar ādu uz augšu, iespiež sāls maisījumā. Pirms tam, ja nepieciešams, fileju nomazgā un nosusina.
Visērtāk lasi marinēt, ja fileja tiek sagriezta divos apmēram vienādi lielos gabalos. Saliek abus gabalus kopā tā, lai ādas būtu uz ārpusi, liek traukā, viegli noslogo un pēc 6 - 12 stundām lasi pasniedz. Lasis var marinēties arī vairākas dienas. Ja lasis ir tik liels, ka to nevar ielikt piemērotā traukā, to var ietīt pārtikas plēvē.
Aromatizētais sālījums
Aromatizētais sālījums no tradicionālā sālījuma atšķiras ar to, ka sāls maisījumu papildina garšaugi. Visiecienītākās ir dilles, pētersīļi, loki vai sīpoli, bet izmantot var arī citus garšaugus, kas patīk.
Laša filejas iespiež sāls maisījumā, bagātīgi apber ar kapātiem zaļumiem un liek ledusskapī marinēties. Ļoti gards mazsālītais lasis sanāk, ja pāri zaļumiem pārlej nelielu mēriņu ar konjaku vai citu aromātisku, kvalitatīvu stipro alkoholu. To lej tikai uz vienas filejas puses, bet marinēšanās laikā ik pēc brīža laša paciņu apgriež apkārt. Marinējot ar alkoholu, lasim būs vajadzīgas vairākas dienas, līdz pat piecām dienām.
Slapjā marināde
Šo marinēšanas veidu es izmantoju visbiežāk, un tas būs piemērots tiem, kam garšo maigs, neuzbāzīgs lasis. Marinādi sajauc izmnatojot olīveļļu, citronu sulu, apelsīnu sulu, sāli, piparus un dažādus garšaugus. Slapjās marinādes priekšrocība ir tā, ka var nepievienot cukuru. To aizstāj svaigi spiesta apelsīnu sulu. Var izmantot arī dažādas sausās garšavielas, piemēram, garšvielu maisījumu zivīm. Marinādes garšai jābūt intensīvai, spēcīgākai nekā vēlas, lai garšotu lasis. Šoreiz gan lasis jāmarinē traukā un marinādes daudzumam jābūt tādam, lai nosegtu zivi. Trauku apsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz vienu nakti.
Šņabī un sarkanajās bietēs marinēta laša fileja
Kaņepju sēklu maizītes ar šņabī un sarkanajās bietēs marinētu laša fileju un biezpienu gatavo kafejnīcas "Tvaiks" šefpavārs Kārlis R. Celms.
Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi
Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.
Mazās beigeļu maizītes ar dažādiem garnējumiem
Sviestmaizītes ar ļoti gardiem garnējumiem, kuras baudīt visas dienas garumā. Beigeļu maizītes ir pavisam ērtas ēšanai, tāpēc tās būs lieliski piemērotas arī reizēs, kad jāpacienā viesi. Varēsi izdabāt katra gaumei ar dažādajiem garnējumiem – olu, gurķu, vistas, krabju gaļas vai gardā laša.
Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi
Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.
Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi
Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi un mocarellu
Spinātu salāti ar kūpinātu lasi - izsmalcinātam gardēdim.
Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru
Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".
Pufīga pildītā omlete ar kūpinātu lasi un krēmsieru
Reizēm gadās, ka jau pēc pamošanās jūties tik ļoti noguris, ka, lai saņemtos ikdienas gaitām, nepieciešamas sātīgākas brokastis. Izmēģini šo pufīgo omleti, kas pildīta ar krēmsieru un kūpinātu lasi.
Avokado, laša un olas salāti
Avokado - laša un olas salāti viesībām un svētku reizēm.
Laša tartars ar grauzdiņiem un marinētiem šampinjoniem
Garšīga uzkoda svētku galdam - svaiga laša tartars ar marinētiem šampinjoniem, kaperiem un melnās maizes grauzdiņiem.
Pankūku rullīši ar lasi
Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!