Flanksteiku iegūst no liellopa pavēderes sānu daļas un, lai gan pavēderes gaļa kopumā ir jāgatavo lēni un ilgi zemās temperatūrās, plānais un samērā platais flanksteika gabaliņš ir pagatavojams samērā ātri. Biezākajā vietā tas ir tikai 2 - 3 centimetrus biezs, pakāpeniski gabalam kļūstot plānākam.
Flanksteiks ir ideāli piemērots, uzņemot ciemiņus, tas ir pietiekami liels, sver apmēram 500 - 800 gramus. Ar to pietiks apmēram sešiem līdz astoņiem ēdājiem, atkarībā no tā, kā gaļa tiek pasniegta. Flanksteika priekšrocība ir arī tā, ka no tā sanāks šķēles gan sarkanā steika mīļotājiem, gan tiem, kam patīk, ka steiks ir gandrīz caurcepies. Tas spēs apmierināt dažādas gaumes.
Flanksteika gatavošanas veidi
Flanksteiku var grilēt, cept parastā pannā, elektriskā pannā vai, sagriežot sloksnītēs, cept vokpannā. Viens no gardākajiem un pārliecinošākajiem flanksteikiem sanāks, ja to ceps cepeškrāsnī, papildinot krāsns cepšanas režīmu ar grila režīmu, turklāt gaļa jānovieto grila spirāles tuvumā. Ieteicams steiku necept ilgāk kā nepieciešams, lai iegūtu vidēji ceptu steiku, tad gaļa būs vismīkstākā. Tomēr, ja arī flanksteiks būs cepies nedaudz ilgāk, to joprojām varēs pasniegt bez uztraukumiem, ka gaļu nevar sakost.
Ja flanksteiku cep cepeškrāsnī, izmanto restītes, bet apakšā paliec pannu, kas izklāta ar foliju, lai uzķertu pilošās gaļas sulas. Folija tev atvieglos pannas izmazgāšanu vēlāk. Cepeškrāsnij noder arī cepamā panna ar restītēm, ja tev tāda ir.
Flanksteika marinēšana
Nevainojama flanksteika noslēpums ir tā marinēšana. Tas noteikti pirms cepšanas jāmarinē, citādi tā gaļa būs cieta un nesakožama. Marināde veic dubultu funkcija - tā mīkstina gaļu un to aromatizē. Minimālais laiks marinēšanai būtu jāatvēl 1 stunda, bet rezultāti būs pārliecinošāki, ja gaļa marinēsies līdz 24 stundām. Tas ir ļoti vienkārši, iepriekšējā vakarā ieliek gaļu marinēties, bet nākamajā cep.
Gaļu var marinēt jebkurā marinādē, kas tev patīk, bet tu vari izmēģināt arī šo marinādi: 2 - 3 ēdamkarotes skābas sulas, kas var būt citronu, laima sula, baltvīna vai sarkanvīna etiķis, 2 ēdk. olīveļļas, 3 sasmalcinātas ķiploku daiviņas, 1 tk. sāls, 1 - 2 tk. garšvielas pēc izvēles (pipari, čili, timiāns, rozmarīns).
Flanksteiku var marinēt gabalā vai to var pirms ielikšanas marinādē sagriezt plānās šķēlēs, griežot perpendikulāri šķiedrām. Otrais paņēmiens ir ļoti ērts, ja gaļu paredzēts cept vokpannā vai ja gaļas marinēšanai nav pietiekami daudz laika.
Flanksteika pasniegšana
Pēdējais flanksteika noslēpums ir tā pasniegšana. Flanksteiks pirms pasniegšanas jāsagriež ļoti plānās šķēlēs perpendikulāri gabala šķiedrai. Flanksteikam ir izteiktas muskuļu šķiedras, kuras ir labi saskatāmas. Ja flanksteiks netiks sagriezts pareizi, to nevarēs nedz nokost, nedz sakost. Šķēlēm jābūt pēc iespējas plānkām. Tieši tādēļ flanksteiks joprojām būs burvīgs, ja arī neizdosies noķert vidēji izceptu gabaliņu un tā šķēlītes var pasniegt kā pamatēdienu ar piedevām, to var pasniegt kā piedevu salātiem un kā uzkodu aukstajā galdā.