Kādā restorānā, kuru sava ceļojuma laika apmeklēju, ēdienkartē kā ierasts tika piedāvāts viegli cepts steiks, vidēji cepts steiks, bet vārdi - izcepts steiks - bija nosvītroti un aiz tiem uzrakstīts: izvēlaties vistu.
Ogles un dūmi
Visgardākos steikus var izcept, izmantojot dzīvu uguni un tam vispiemērotākais ir tieši ogļu grils. Nekas nevar aizstāt īstu ogļu dūmu garšu un smaržu. Lai dūmiem piešķirtu īpašu aromātu, uz oglēm var uzbērt nedaudz ābeļu skaidas vai zariņus. Ļoti skaistu krāsu gaļai piedod alkšņu skaidu dūmi. Pirms skaidu vai zariņu uzlikšanas uz oglēm, tās ūdenī izmērcē.
Ogles liec pannas centrā, kur līdz ar to izveidosies karstāka zona. Malas no oglēm atstāj brīvas, lai gaļu varētu pavilkt uz sāniem, ja nepieciešams to cept ilgāk un lēnāk.
Gaļas izvēle
Tu vari izvēlēties ļoti dārgo fileju, kas nekad tevi nepievils, bet aromātiskāks steiks iznāks no antrekota vai karbonādes, kā arī piesātināta garšas buķete būs ekonomiskākajam flanksteikam vai šķiņķa steikam.
Gaļas aromatizēšana
Nav vajadzīgs nekas vairāk, kā pirms likšanas uz grila gaļas gabalu ierīvēt ar olīveļļu, sāli un pipariem. Ja vēlies gaļai piešķirt īpašu aromātu, sasien nelielu garšaugu slotiņu no rozmarīna vai timiāna un, to pamērcējot olīveļļā, apsmērē gaļu grilēšanas beigās. Tu vari iet vēl vienu soli tālāk un aromatizēt olīveļļu, kurā tiek pamērcēta rozmarīna slotiņa. Sagriez pētersīļus, piparmētras, pievieno kapātu ķiploku un čili, uzber sāli un uzlej olīveļļu un citronu sulu, samaisi. Izmantojot zaļo slotiņu, ar šo maisījumu apsmērē steiku.
Uzmanību: pirms grilēšanas gaļu noteikti sasildi līdz istabas temperatūrai!
Grilēšana
Liec sagatavoto gaļu uz grila pašā centrā un nesteidzies. Centies gaļu apgriezt apkārt tikai tad, kad gaļa ir karamelizējusies. Kad gaļa apgriezta, ļauj tai atkal nobrūnēt. Lai arī rakstos bieži uzsvērts, gaļu negrozīt, tomēr nebaidies gaļu ik pēc brīža apgriezt apkārt. Tādējādi sāni pret oglēm nesvils, bet pagrieztie sāni uz augšu nepaspēs atdzist. Katru pusi cep apmēram 4 - 5 minūtes, kopā grilējot ap 8 - 10 minūtēm. Pašās beigās apsmērē steiku ar garšaugu slotiņu.
Izmanto termometru
Lai nebūtu pārsteigumu, gaļas gatavības noteikšanai izmanto termometru. Vidēji cepta steika temperatūrai ir jābūt 58ºC. Ja gadījumā steiks noņemts no oglēm par ātru, neuztraucies, liec to uz uguns atpakaļ un pacep kādu brīdi ilgāk. Pēc cepšanas ļauj steikam noteikti atpūsties apmēram 10 minūtes. Lai izdodas!
Noskaties fantastiski atraktīvo itāļu šefu Dženaro Kontaldo, kā viņš cep steiku un to aromatizē ar garšaugu slotiņu.
Piedāvājam 5 steika receptes, izvēlies aromātus, kas tev patīk, un grilē vai cep! Baudi vasaru!
Liellopa steiks ar rozmarīna sviestu un krāsnī ceptiem kartupeļiem
Mājās gatavots rozmarīna-sarkano piparu sviests steiku padarīs vēl sulīgāku. Rozmarīna smarža ir spēcīga un atsvaidzinoša, kūstošs sviests pār cepto gaļu atmodinās ikviena gardēža sirdi. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Telgrena.
Liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci
Tiem, kam ierastais šašliks jau kļuvis apnicīgs, laiks pievērsties kaut kam neparastākam, un kāpēc gan tas nebūtu liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci? Svaigā jogurta mērce lieliski papildina tikko grilēto gaļu, bet Lielvārdes alus kolekcijas jaunums - Citra alus, veiksmīgi izcels svarīgākās garšas nianses marinādē.
Liellopa steiks ķimeņu un raudenes marinādē
Apstrādā steiku ar sauso marinādi un ļauj gaļai marinēties vismaz vienu stundu. To var atstāt arī ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē uz visu nakti. Sāls mīkstinās gaļas šķiedras un steiks izcepsies mīksts un sulīgs.
Aromātiskais steiks kafijas marinādē Kubas stilā
Steika gaļu marinē sausajā kafijas marinādē apmēram 1,5 - 2 stundas, tad cep pannā no abām pusēm brūnu, ik pa brīdim grozot. Gaļu cep apmēram 6 - 10 minūtes, atkarībā no tā, cik bieza vai plāna tā ir.
Klasiskais piparu steiks
Lai izceptu mīkstu un sulīgu steiku, jālieto vismīkstākie un kvalitatīvākie liellopa gaļas gabaliņi, jo steiks tikai īsu brīdi saskaras ar uguni. Labs steiks joprojām ir sārts un sulīgs. Ja to cep pārāk ilgi, gaļa kļūst sausa un stiegraina.