šašliks grils
Foto: Shutterstock
Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Savā pieredzē ar "Tasty.lv" lasītājiem dalās "Lido" šefpavāre Ilga Joma, sniedzot profesionālus gaļas un citu produktu grilēšanas noslēpumus.

Kas jāievēro, lai marināde nenomāktu gaļas garšu?

Gaļas marinēšanā ir jāievēro atšķirības – cūkgaļu marinē ilgāk, vistu mazāk, jo tās gaļa ir maigāka. Bet filejas (vistas, cūkgaļas, tītara, liellopa) gandrīz nemaz nav jāmarinē. Gaļas gatavošanā Ilga Joma iesaka ņemt piemēru no kaukāziešiem, kuri, būdami šašlika tradīciju aizsācēji, pamatoti tiek uzskatīti par gaļas cepšanas meistariem.

Šašliks garšos lieliski, ja gaļu apkaisīs ar sāli un pipariem, pievienos sagrieztus sīpolus, daudz zaļumus (piemēram, kinzu un pētersīli) un marinēšanas vietā šo maisījumu kārtīgi ar rokām "iemasēs" gaļā, līdz tā izdala sulu. Tad gaļai var ļaut vien 20 minūtes "atpūsties", un tā jau būs gatava cepšanai.

Gatavojot gaļu cepšanai pēc šīs metodes, šefpavāre iesaka parasto piparu vietā izmēģināt piecu piparu maisījumu, kas dos interesantākas garšas nianses. Jēra gaļai var pievienot arī timiānu un rozmarīnu, vistai – baziliku, savukārt cūkgaļa lieliski garšos kopā ar tomātu.

Lai saglabātu zivs garšu, to nav nepieciešams marinēt - pietiks ar nedaudz sāls un citronpipariem.
šefpavāre Ilga Joma

Ja vēlamies gaļai piešķirt citrona garšas nianses, tad tā sulu ieteicams pievienot nevis marinādei vai garšaugu maisījumam, bet gan tikai tad, kad gaļa jau izcepta. Gluži tāpat kā zivs gatavošanā, arī gaļu, kad tā gatava, var pārslacīt ar citrona sulu interesantāka aromāta iegūšanai. Citrona vietā var izvēlēties arī laimu, kas dos vēl izteiktāku aromātu.

Kāds ir sulīga un garda šašlika noslēpums?

Lai gaļa cepot nepiedegtu, "Lido" šefpavāre iesaka marinādei pievienot Extra Virgin olīveļļu. Turklāt, ja eļļu pievieno garšaugu maisījumam, tad tā darbojas arī kā dabisks konservants. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja visu gaļu vienā vakarā sacept neizdodas, eļļa palīdz gaļai saglabāt tās kvalitatīvās īpašības un būt lietojamai uzturā arī dienu vai divas pēc tās iemarinēšanas.

Lai gaļa nezaudētu sulīgumu, būtu aromātiska un veselīgāka, ieteicams izvairīties no etiķa un citu skābju pievienošanas marinādēm.

Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, bet, pērkot gaļu lielveikalā vai tirgū, mēs bieži vien nezinām, cik tā ir svaiga un no kurienes ievesta. Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, Ilga Joma iesaka pirms gaļas iegādāšanās vienmēr lūgt tirgotājam uzrādīt realizācijas dokumentus (piemēram, kaušanas datumu), lai pircējs varētu pārliecināties, ka gaļa nav bijusi saldēta. Šādiem dokumentiem jābūt pieejamiem pie ikviena tirgotāja.

Kas jāņem vērā, grilējot zivis?

Vasaras sezonā noteikti nevajag aizmirst par zivs grilēšanu. Šim gatavošanas veidam piemērotākās zivis ir varavīksnes forele, ko var grilēt veselā veidā, foreles steiks, laša fileja un karpa. Jāņem vērā, ka grilēšanas restēm jābūt ļoti tīrām, lai zivs pie tām nepieliptu. Uz grila restēm var uzklāt foliju un grilēt uz tās, pirms tam foliju nedaudz ieziežot ar eļļu. Lai saglabātu zivs garšu, to nav nepieciešams marinēt - pietiks ar nedaudz sāls un citronpipariem. Savukārt jau gatavu zivi pārslaka ar citrona sulu.

Grilēts siers, dārzeņi un augļi – kāpēc nepamēģināt?

Atceroties par veselīga uztura pamatprincipiem, arī svētkos nedrīkst atstāt novārtā dārzeņus. Garšu dažādībai arī tos var un vajag grilēt. Dārzeņu marinādei var izmantot olīveļļu, citrona sulu, zaļumus, nedaudz sāls un piparus, visu kopā sablendējot. Izvēlētos dārzeņus (piemēram, papriku, cukini, puķkāpostu, baklažānu, burkānu, ķiršu tomātus utt.) sagriež nelielos gabalos, iemaisa marinādē, atstāj "ievilkties" uz pusstundu, tad liek uz iesmiem un cep. Dārzeņus nevajadzētu cept uz iesma kopā ar gaļu. Lai gan svaigā veidā šis salikums izskatās lieliski, tomēr gaļa cepas ilgāk nekā dārzeņi, tāpēc rezultāts būs labāks un vizuāli pievilcīgāks, grilējot šos produktus atsevišķi.

Grilēt var arī sieru, piemēram, Jāņu ķimeņu sieru. Ilga Joma iesaka pamēģināt sieru grilēt kādu nedēļu pēc Jāņiem, kad tas ir nedaudz pastāvējis ledusskapī un cepot vairs neizdalīs sulas. Savukārt, ja cep sieru uz pannas, tad to var cept arī pilnīgi svaigu, līdz maliņas kļūst brūnas, bet iekšpuse – maiga un staipīga.

Visbeidzot, bērni noteikti novērtēs grilētus augļus un ogas – zemenes, banānu, ābolu, bumbieri, ananāsu. Lai iegūtu lielisku kārumu, augļu gabalus uzdur uz iesmiņa, ātri apgrilē, pārlej ar šokolādes mērci un pārkaisa ar pūdercukuru.

Meklē idejas jaunām garšu variācijām? Izmēģini kādu no šīm vienkāršajām un ātri pagatavojamajām receptēm, kas izcels gaļas garšas īpašības.


Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Portera alus marināde pikantam cūkgaļas šašlikam. Recepti piedāvā Lido šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Uz grila cepta dorada ar garšaugu sviestu pildījumā

Foto: Māris Lapiņš

Restorāna ''36.līnija'' radošie šefpavāri piedāvā recepti vasaras pikniku ēdienkartei – uz grila ceptu doradu, kas ir īpaša ar kārdinošu sviesta pildījumu. Vasarīgā maltīte ar grilētu zivi, kas ir tikpat viegli pagatavojam kā jebkura grilētā gaļa, lieliski piestāv jaunajam Lielvārdes alum Citra, kas izceļas ar tropisku augļu aromātu un izteiktām citrusaugļu garšas niansēm. Tā kā grilēti ēdieni ir kā radīti saderībai ar alu, tad vēl piemērotāku dzērienu vasaras piknikam ir grūti iedomāties, tāpēc šai receptei labi piestāvēs arī Lielvārdes Gaišais alus.

Lasīt vairāk

Piecās mērcēs marinēts cūkgaļas iesms

Foto: Shutterstock

Ar šo gardo marinētās cūkgaļas recepti, ko piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore, pasludinām grilēšanas sezonu par atklātu!

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Vistas spārniņi jamaikiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Eksotiskā marinādē pagatavoti vistas spārniņi, par kuru izcilo garšu gādā saldie jamaikiešu pipari. Piemēroti cepšanai ne vien uz grila, bet arī cepeškrāsnī. Lieliski garšos kopā ar rīsiem un lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Foto: Shutterstock

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Rabarberu sulā marinēta vistas gaļa grilam vai cepeškrāsnij

Foto: Shutterstock

Marinējot vistas gaļu rabarberu sulā, sanāk interesants, nedaudz saldskābs un ļoti sulīgs šašliks.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Liellopa iesmi ar japāņu salātiem

Foto: Vida Press

Grila sezonas sākumam piedāvājam izmēģināt marinētu liellopa gaļu austrumu gaumē.

Lasīt vairāk

Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.

Lasīt vairāk

Balzamiko un bārbekjū mērcē marinēta vistas fileja

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šī vienkāršā un supergardā ēdiena izcelsme ir Āfrika, kur tas tiek cepts uz oglēm. Protams, uz grila cepta, šī vistas fileja garšo izcili, bet tikpat nevainojama tā ir, arī cepta cepeškrāsnī - grila režīmā vai uz istabas grila.

Lasīt vairāk

Meksikāņu vistas iesmiņi

Foto: Shutterstock
Meksikāņu vistas iesmiņi "īstu asumiņu" cienītājiem.

Lasīt vairāk

Gaļas iesmiņi ar žāvētiem augļiem un brendiju

Neparasts, bet ne mazāk gards veids, kā marinēt gaļu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!