saldētas zemenes
Foto: Shutterstock
Saldēšana ir viens no saudzīgākajiem konservēšanas veidiem, saglabājot augļos un ogās lielāko daļu to vērtīgās īpašības. Zemeņu sezona pieņemas spēkā un var jau iesaldēt pirmās ogas ziemas krājumiem. Briest un gatavojas arī persiki un aprikozes, drīz sekos pārējās vasaras ogas un augļi. Vai tu zināji, ka saldētās vasaras ogās ir vairāk vitamīnu un vērtīgo minerālvielu nekā nesezonā audzētās ogās? Bet kā ogas un augļi jāsaldē pareizi?

Augļi un ogas jāsaldē bez steigas, pa nelielām porcijām, atbilstoši saldēvas izmēram un brīvajai vietai, kur vienā kārtā varētu ielikt paplāti ar ogām.

Ogām, kuras vēlies saldēt, jābūt nebojātām, veselām un skaistām. Vispirms ogas un augļus nomazgā un nosusina. Ogas, kuras ir tīras, nemazgā. Jo sausāki būs svaigie augļi, jo kvalitatīvāki būs saldētie.

Ja auglim ir bieza miza, to nogriež, piemēram, melonei, arbūzam, persikam. Ja auglis ir liels, to sagriež gabaliņos, apmēram ogu lielumā. Sagriež arī lielākas zemenes. Sagrieztos augļus liek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli, lai augļi nosusinātos. Papīra dvieli vai salveti liek augļiem arī pa virsu.

Pēc tam augļus, nespiežot cieši kopā, kārto uz paplātes, kas izklāta ar cepamo papīru, tiem pārklāj pāri pārtikas plēvi. Paplāti pa nakti ieliek saldētavā. Ja vietas ir maz, paplāti var aizvietot ar šķīvi.

Nākamajā dienā izņem paplāti un ogas liek atbilstošās plastikas kārbiņās vai noslēdzamos maisiņos. Tos liek atpakaļ saldētavā. Šis solis jāveic ļoti ātri, neļaujot ogām un augļiem atkust.

Zibenīgais mājas saldējums, kas gatavs divās minūtēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tikai trīs sastāvdaļas un pāris minūtes laika - un mājās gatavots veselīgs kārums gatavs! Šī saldējuma burvība ir ne tikai atvēsinoši spirdzinošā garša, bet arī fakts, ka tam nav nepieciešama saldējuma gatavošanas ierīce, kā arī ilga saldēšana. Viss, kas nepieciešams - izejvielas un jaudīgs blenderis, kuram pa spēkam sasmalcināt sasalušas ogas. Ļoti garšīgs variants, kā iztukšot saldētavas krājumus pirms jaunās ogu sezonas!

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Zemeņu un 'Baileys' sorbets

Foto: Shutterstock

Bloga "Meklejotpriekus.blogspot.com" autore Anita Kunda iesaka gardu sorbeta recepti, kurā ir tikai divas sastāvdaļas - svaigas zemenes un liķieris "Baileys". Vēl labāk šis sorbets garšojot jūnija otrajā pusē, gatavots no tā brīža sezonas ogām - avenēm.

Lasīt vairāk

Krēmīgais ogu deserts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavu prātu nodarbina domas par to, kādos ēdienos izmantot sarūpētos saldētavas krājumus ar dažādām vasaras ogām, tad šī recepte būs īsts glābiņš. Viegli pagatavojams deserts, kas nepievils nevienu garšu kārpiņu.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu kūciņas

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var pagatavot ne tikai kēksiņus. Ļoti pievilcīgi izskatīsies mazas ķiršu kūciņas, groziņi ar ķiršu pildījumu. Šai kūciņai vari izmantot gan svaigas, gan saldētas, gan kompota ogas. Ja izmanto kompota ogas, samazini cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Šokolādes putas ar ogām

Foto: Shutterstock

Tik ļoti viegls un gaisīgs deserts. Papildini maigās šokolādes putas ar avenēm, mellenēm vai zemenēm. Ja vēlies, desertu vari pasniegt arī ar trauslajām vafeļu caurulītēm, kurām nav pildījuma. Tās var izmantot karotītes vietā. Jāņem vērā, ka deserts pēc pagatavošanas jādzesē vismaz 2 stunas. To ir ērti sagatavot iepriekšējā dienā pirms pasniegšanas un dzesēt ledusskapī visu nakti.

Lasīt vairāk

Viegls upeņu un olu putu mākoņu deserts

Foto: Shutterstock

Īsts brīvdienu deserts. Izmanto saldētas vai svaigas ogas un sajauc ar saderīgu liķieri, piemēram, saldētas upenes ar upeņu liķieri (cassis). Pa virsu liec putotus olu baltumus un cep cepeškrāsnī grila režīmā, līdz olu mākoņi kļuvuši viegli brūni.

Lasīt vairāk

Ogu deserts ar svaigā siera krēmu un alus mērci

Foto: Shutterstock

Kārdinošs deserts Valentīna dienai un ne tikai. Ogu svaigums, siera maigums un alus rūgtums radīs romantisku noskaņu, ļaus atzīties mīlestībā, kā arī, iespējams, palīdzēs lūgt piedošanu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press

Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes kārtojums glāzītēs

Foto: Shutterstock

Rupjmaizes kārtojums - gards, bet ne pārāk salds deserts.

Lasīt vairāk

Upeņu zupa ar biezpiena klimpām

Foto: Shutterstock

Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!

Lasīt vairāk

Pašu gatavots jogurta saldējums ar avenēm

Foto: Vida Press

Atsvaidzinoša saldējuma recepte, turklāt deserts būs draudzīgs arī tiem, kas skaita kalorijas - atšķirībā no daudziem citiem mājas saldējumiem, šim saldā krējuma un piena vietā tiek izmantots bezpiedevu jogurts!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!