pārtikas plēve
Foto: Shutterstock

Līdz šim šķiet, pārtikas plēve kalpojusi vienam cēlam un ļoti svarīgam mērķim – pārtikas svaiguma saglabāšanai ilgāku laiku. Mēs to liekam pār bļodiņām ar salātiem vai citiem ēdieniem, vai vienkārši ietinam tajā tādus produktus, kā sieru vai kārtaino mīklu. Taču šim mazajam virtuves palīgam var būt arī citi pielietojumi, kā norāda TastingTable.com.

Palīgs augļu nogatavināšanā

Iepriekš esam stāstījuši par dažu augļu, piemēram, ābolu, banānu, avokado un citu, nogatavošanās īpašībām. Šie augļi izdala etilēna gāzi, kad tie nogatavojas, tāpēc, ja āboliem glabāsi blakus bumbierus, kas vēl ir pacieti, tie daudz ātrāk nogatavosies. Pārtikas plēve šeit nāk talkā gan, lai nogatavošanos paātrinātu, gan, lai palēninātu.

Ja nevēlies, lai banāni būtu gatavi ātrāk, aptin tos ar pārtikas plēvi. Tas palēninās procesu. Bet, ja esi iegādājies cietu avokado, un tas jāizmanto jau rīt, ieliec to traukā kopā ar gataviem āboliem, un trauka virsmu noklāj ar pārtikas plēvi. To pašu dari, piemēram, ar cietiem persikiem un gataviem avokado.

Vīna atsvaidzināšana

Pārtikas plēve noderēs arī gadījumos, kad iekārotajam vīnam ir korķa bojājumi – piegarša no pudeles korķa, kā arī izteikta tā smarža, kuru rada korķozolā esošās "trichloroanisole" baktērijas. To novērst palīdz pārtikas plēve – ieklāj to vīna karafē, un ielej tajā bojāto vīnu. Dzērienu paskalini, kamēr polietilēns uzņem baktērijas. Pēc tam pārtikas plēves gabaliņu vienkārši izmet un baudi savu vīnu.

Mīklas dekorējumu griešana

Gatavojot mīklas pīrāgus ar pildījumiem, atraktīvs un skaists paņēmiens, kā ēdienu paspilgtināt, ir dažādi mīklas rotājumi. Tomēr no parastās mīklas tos ir grūti izgriezt. Šeit lieti noderēs pārtikas plēve, kuru klāj pa virsu izrullētajai mīklai, un pēc tam ar konditorejas formām griež vēlamos rotājumus. Pārtikas plēve palīdzēs rotājumu maliņām saglabāt taisnu formu un tās neizplūdīs.

Saldējums bez ledus kristāliņiem

Saldējums ir burvīgs, ja vien no pārāk ilgas glabāšanas ledusskapī tas nav sastāvējies un pārklājies ar biezu kārtu ledus kristāliņu. Ja saldo gardumu saldētavā mēdz glabāt ļoti ilgi, šādu nepatīkamu pārsteigumu novēršanai palīdzēs pārtikas plēve.

Noklāj to uz saldējuma kastes virsmas tā, lai tā pieskaras saldējuma virskārtai, un tikai pēc tam liec virsū plastmasas vāciņu. Pārtikas plēve veidos aizsargbarjeru, kas pasargās ne vien no citu saldēto produktu smakām, bet arī pārmērīgas sasalšanas.

Perfekta bez čaumalas vārīta ola

Šis triks noderēs tiem, kuri vienmēr vairījušies pagatavot olas Benedikta gaumē. Ja baidies, ka šādi vārītas olas nepadodas, ieklāj krūzītē pārtikas plēvi, iesit šajā ligzdiņā jēlu olu, apņem pārtikas plēves galus, satin stingri un liec olu vārīties verdošā ūdenī uz piecām minūtēm. Pēc tam ņem laukā no ūdens, iztin no pārtikas plēves un gatavs!

Iedvesmojies no pieciem nelielajiem padomiem, un pagatavo kādu pīrāgu, saldējuma torti vai olas Benedikta gaumē pēc Tasty.lv receptēm:


Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Cepti avokado ar olām un bekonu

Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.

Lasīt vairāk

Granola ar jogurtu un ogām

Foto: Shutterstock

Ātri un viegli pagatavojamas brokastis. Turklāt, ja tiks izmantots bezpiedevu jogurts, arī ļoti diētiskas. Izvēlies ogas, kādas tev garšo. Ja izmanto zemenes, sagriez tās mazākos gabaliņos.

Lasīt vairāk

Lielais mencas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Vistas un puravu pīrāgs - sacepums

Foto: Vida Press

Vistas un puravu pīrāgs, kas vairāk gan līdzinās sacepumam ar kārtainās mīklas cepurīti, būs lieliska alternatīva ēdienreizēm, kad gribās ko vairāk kā vienkārši ceptu vistas fileju vai vistas zupu. Garšos lieliski, pasniegts silts, un sasildīs aukstajos ziemas vakaros!

Lasīt vairāk

Plaucēta zosu ola uz pufīgas mannas ciabatas

"Lieldienas ir svētki, kad visa ģimene sanāk kopā. Bieži vien pavadām lielu daļu dienas pie pavarda. Vārām olas, cepam olas. Piedāvātā recepte ir labs veids, kā saviem mazajiem dot mīcīt mīklu un pašam darīt ko smalkāku, piemēram, plaucēt olu. Un tad varam sagaidīt viesus ar šo interesanto ēdienu, ko sauc arī par Benedikta olām," stāsta receptes autors, "Eco Catering" šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Kārtainā saldējuma kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Auksta un atsvaidzinoša kūka, kuru viegli pagatavot pašam – jāiegādājas vien lielais trauks ar piparmētru saldējumu un daži mazie vaniļas vai plombīra saldējumi, kuriem apkārt ir garda tumšā šokolāde. Pasniedz siltā svētku pēcpusdienā.

Lasīt vairāk

Zibenīgais mājas saldējums, kas gatavs divās minūtēs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tikai trīs sastāvdaļas un pāris minūtes laika - un mājās gatavots veselīgs kārums gatavs! Šī saldējuma burvība ir ne tikai atvēsinoši spirdzinošā garša, bet arī fakts, ka tam nav nepieciešama saldējuma gatavošanas ierīce, kā arī ilga saldēšana. Viss, kas nepieciešams - izejvielas un jaudīgs blenderis, kuram pa spēkam sasmalcināt sasalušas ogas. Ļoti garšīgs variants, kā iztukšot saldētavas krājumus pirms jaunās ogu sezonas!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!