Viens no paņēmieniem – neliela daudzuma svaigi spiestas citronu sulas pievienošana. Tomēr ne vienmēr ir patika un gribēšana, to darīt. Eksperti no TheKitchn.com ir pārbaudījuši, un atklāj citu paņēmienu – bazilika lapiņu blanšēšanu.
Blanšēt bazilika lapas ir pavisam vienkārši – baziliku ber katliņā ar verdošu ūdeni, un apvāra pārdesmit sekundes, teiksim, ne ilgāk par 15, tā lai lapiņas ūdenī paspēj vien viegli apvīt. Pēc tam ar servēšanas karoti, kurai ir caurumi, zvejo lapiņas ārā un liek ledusaukstā ūdenī.
Pēc tam bazilika lapiņas nokāš, kārtīgi nosusina, lai nebūtu lieka ūdens, un gatavo pesto, kā ierasts – ar ciedru riekstiem, mandelēm vai citiem, pievienojot olīveļļu, cieto sieru un garšvielas. Taču jārēķinās ar to, ka šādi ieguvums būs skaistāka krāsa, tomēr garšas nianses atšķirsies. Blanšētā bazilika pesto būs zaļāks un krēmīgāks. Taču svaigā bazilika pesto – varbūt ne tik izteiksmīgs vizuāli, tomēr bagātāks ar bazilika garšu, kā arī aromātu.
Gatavo pesto glabā stingri noslēgtā burciņā. Delfi žurnāla Māja&Dārzs redaktore Zane Bitmane, kurai šīs mērces gatavošana ir teju ikdiena, iesaka burciņu pēc katras atvēršanas papildināt ar nelielu daudzumu olīveļļas. Tas palīdzēs pesto saglabāt konsistenci un neļaus tam izžūt, kā arī pesto ilgāk būs skaisti zaļš.
Bet nekad nevajag pārstāt eksperimentēt virtuvē! Gatavo pesto visas vasaras garumā, ne tikai no bazilika, bet arī citām sastāvdaļām, iedvesmojoties no kādas Tasty.lv atrodamās receptes:
Lakšu pesto
Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.
Nātru pesto
Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.
Pasta ar pākšaugiem un pesto
Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!
Saulē kaltētu tomātu pesto
Sarkanais pesto būs brīnišķīgi gards aizdars uzkodām, makaroniem, dārzeņiem - visam, kas ienāk prātā.
Bazilika pesto
Kurš gan nepazīst garšīgo un bagātīgo pesto mērci, ko tradicionāli gatavo no bazilika, olīveļļas, kvalitatīva cietā siera un riekstiem. Pievieno pesto zivij, gaļai, salātiem vai pastai!
Lapu kāposta pesto
Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pesto ar ķiploku
Pesto ar ķiploku - gardam salātu aizdaram un uzkodām.