Pērkot olas veikalā, to svaigumu pārbaudām, paskatoties uz derīguma termiņu, kas norādīts uz kastītes. Bet lauku olām, kuras iegādātas no rokas, šādu termiņu nav vispār. Ko darīt, ja olas kādu laiku jau stāv ledusskapī, kastīte sen izmesta, bet nekāda cipara uz čaumalas nav? Ja prāto - ēst vai neēst - šis paņēmiens lieti noderēs.
Lai olas čaumala nebūtu jāsit pušu, tās svaigumu vari pārbaudīt ar pavisam vienkāršu paņēmienu, kuru iesaka eksperimentētāji no WonderHowTo.com. Caurspīdīgā glāzē vai traukā iepildi vēsu ūdeni. Olu ieliec ūdenī un skaties, ko tā darīs. Ja ola nogūlusies uz sāniem (horizontāli), tad tā ir pavisam svaiga – dienu vai divas „veca”. Šādas olas būs piemērotas cepšanai, bet vārot tām būs grūti nolobīt čaumalu.
Ja ola ūdenī viegli paceļ spico galu (no sāniem izskatīsies, ka pa diagonāli), tad tā ir vairākas dienas veca. Šādas olas ir vēl pietiekami svaigas un perfekti radītas vārīšanai. To čaumalu būs viegli nolobīt. Taču, cepot šādu olu, baltums uz pannas izplūdīs, bet dzeltenums būs nedaudz tumšāks, nekā svaigai olai.