Lielveikalos patiešām var iegādāties ļoti lētas, Ķīnā ražotas elektropreces. Taču, pērkot primitīvu instrumentu, kas izskatās pēc blendera, pilnībā varam arī sabojāt priekšstatu par kvalitatīva maisītāja sniegtajām iespējām. Lūk, daži iemesli, kāpēc lēts blenderis nav ideāls palīgs virtuvē.
Tas darbojas skaļi, ir izteikta motora vibrācija, kas pāriet uz plaukstas locītavu un sagādā ne tikai diskomfortu, bet arī sāpes, ja jādarbojas ilgāk par pāris minūtēm.
Asmens, kas produktus pārvērš viendabīgā masā, ir taisns, bez izliekuma. Darbojoties blenderis jācilā uz augšu un uz leju, jāgriež riņķī un jāizdomā dažādi triki, lai iegūtu viendabīgu masu. Blendē, cik ilgi gribi, grozi blendera galvu, kā gribi, bet no zaļumiem tāda neizdodas, lai gan šķidruma netrūkst. Turklāt aiz asmens ir liels padziļinājums, tāda kā bļodiņa, kurā paliek daudz masas un kuru grūti iztīrīt, jo asmens ir ass. Tas gan drīz kļūst neass un jānes uz darbnīcu uzasināt.
Motors nav pasargāts no pārkaršanas, tāpēc darbs ik pa laikam jāpārtrauc.
Kopumā jāatzīst: primitīvas konstrukcijas blenderis, kam ir viens ātrums, tiek galā tikai ar biezzupu. Gatavojot pesto, paliek nesasmalcināti zaļumi un rupjas riekstu daļiņas. Maisot piena un ogu kokteili, tas nespēj sasmalcināt un uzputot līdz vajadzīgajai konsistencei (piemēram, upeņu mizas peldēja virspusē). Biezpienu ar krējumu vajadzēja kult trīs piegājienos, jo motors drīz vien pārkarsa un bija jāatpūtina. Ātrāk un kvalitatīvāk biezpienu var samalt gaļas mašīnā, uzliekot smalko sietiņu.
Ko spēj labs rokas blenderis
Ar to var ātri sasmalcināt jebkuru produktu daudzumu, turklāt nepieciešams vien minimāls šķidruma daudzums.
Biezzupu var gatavot katlā, jo metālam nekaitē vārošs šķidrums.
Labam blenderim ir pašasinošie asmeņi – pat pēc trim gadiem tie ir asi un sasmalcina visas sastāvdaļas. Produkti (nav svarīgi, vai tas ir biezpiens, pesto, masala vai kokteilis) tiek sakulti viendabīgā masā, ja ir izliekti asmeņi, jo masa visu laiku cirkulē ap rotējošo asmeni.
Blendera galviņas konstrukcija ir perfekta, jo šķidrums nešļakstās. Piemēram, krūzītē var sajaukt krējuma mērci ar garšvielām, un nav nepieciešams speciāls trauks.
Blenderim jābūt ar vairākiem ātrumiem, lai var regulēt. Jaudīgie motori asmeņus diemžēl griež tik intensīvi, ka masa tiek sakulta putās, tajā ir daudz gaisa burbulīšu. Tas var mainīt gatavā produkta garšu. Piemēram, ja smalki sakapātus zaļumus kopā ar eļļu, citrona sulu, riekstiem un sieru saberž piestā, izdodas ļoti aromātisks un gards pesto. To pašu darot ar blenderi, pesto aromāts nav tik spēcīgs.
Aukstā zupa itāļu gaumē
Atsvaidzinoša aukstā zupa ar bagātīgi pievienotām piparmētrām, gatavota uz jogurta bāzes.
Mango - avokado brokastu smūtijs
Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.
Zemeņu zupa ar maigām bezē putām un karameli
Salds kārums vakariņu reizei - zemeņu biezzupa ar maigām olbaltuma putām un saldu karameli.
Persiku un banānu saldējuma kokteilis
Persiku un banānu saldējuma kokteilis jūs atveldzēs karstās vasaras dienās un sniegs nepieciešamo enerģijas lādiņu.
Tomātu biezzupa ar lēcām
Garda tomātu zupa, kas noderēs ēdienkartes dažādošanai.
Kabaču biezzupa ar baziliku
Viegla un garšīga vasaras zupiņa - kabači ar garšaugiem."Citi mēdz zupai pēc blendēšanas pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru, lai būtu sātīgāka, bet man vislabāk garšo tieši šādi, kā receptē!" raksta receptes autore Mafalda.
Gaileņu biezzupa
Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.
Seleriju krēmzupa ar popkorna mežģīni
Piedaloties BioLoģiski.lv rīkotajā lielajā bioloģiskās zupas vārīšanas epopejā, Vegus.lv autore un veģetāra uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase, piegāja lietai no otras puses - nevis recepte un tad skriešana pa veikaliem, meklējot vajadzīgās sastāvdaļas, bet vispirms apstaigāja veikalus, izpētīja, ko bioloģisku tur var dabūt, ko ne, un tad nolēma, kādu zupu vārīt. Tādejādi iepirkšanās bija pilnīgs relax - vēsā mierā daži simti metru pa Brīvības ielu, un viss vajadzīgais jau groziņā.
Spēcinošais brokastu piena kokteilis ar dzērvenēm un sēklām
"Vēlos padalīties ar savu brokastu recepti - ātri,viegli un ļoti garšīgi, kā arī veselīgi tiem, kas grib tievēt vai uzturēt sevi formā," stāsta receptes autore Ivita.