Kamēr zemenes vēl ir dabūjamas visur – jāgādā par krājumiem ziemā, lai arī aukstajos vakaros garšas kārpiņām par to, cik labi bija vasarā. Šobrīd ir īstais laiks, lai zemenes saldētu, tāpēc apkopojām Cālis.lv kulinārijas foruma lietotāju ieteikumus un dažus praktiskus veidus, kā to izdarīt!
Ja zemenes sārtojas sevis iekoptā dārziņā, gatavās ogas nolasi siltā, sausā laikā. Tā zināsi, ka nolasītās zemenes no saules ir paņēmušas visu saldumu. Notīri tās no lapiņām, un vienkārši saber nelielos maisiņos, un liec saldētavā.
Zemenes saldējot plastmasas trauciņos, tās vispirms nomazgā, noņem zaļās lapiņas, kārtīgi nosusina, lai saldējot nesaliptu, un tad ber saldēšanai paredzētajos trauciņos.
Pavisam ērts paņēmiens – zemeņu saldēšana mazajās plastmasas pudelītēs. Zemenes pirms saldēšanas nomazgā, tad ar blenderi samaļ, un lej tīrās ūdens pudelītēs. Saldētavā iekšā, un ziemā būs praktisks veids, kā desertu apliet ar zemeņu mērci.
Lai saldētās zemenes saglabātu savu skaisto formu arī saldējot, tās vispirms saliek uz nelielas paplātes un nožāvē, tad ar visu paplāti liek saldētavā, lai apsaltu zemeņu virsma. Pēc tam nedaudz apsaldētās zemenes liek plastmasas trauciņos, un pavisam nedaudz apkaisa ar cukuru. Šādā veidā ogas nesalips, būs skaistas, un ziemā varēsi izmantot tās dekorēšanai.
Zemenes vari saldēt, ļaujot tām nedaudz sasuloties. To panāksi, ja zemenes liksi plastmasas trauciņos, un starp katru nelielo bērumu ogu sabērsi cukuru. Ogas ar dakšiņu nedaudz saspaidi, un gatavs. Liec iekšā saldētavā, lai zemenes sasaltu.
Saldējot izlasi arī lielās, skaistās ogas, un mazākās. Lielās zemenes saldē veselas, bet mazākās sablendē, un liec nelielos trauciņos saldēšanai.
Zemeņu saldēšanas nesalipšanu vari panākt, lielās ogas saldējot atsevišķi tā, lai tās nepieskartos viena otrai. Kad tās sasalušas, saber maisiņos un liec atpakaļ saldētavā.
Bet kamēr zemeņu saldēšanai vēl tikai gatavojies, aplūko kādu no Tasty.lv zemeņu receptēm!
Ūdens ar zemenēm, citronu un baziliku
Aromātisks un atsvaidzinošs būs ūdens ar zemenēm, citronu un bazilika lapiņām. Atdzesē apmēram stundu, lai garšas sadraudzējas.
Atspirdzinošais zemeņu un jogurta saldējums
Kas gan būtu vasara bez saldējuma! Kamēr vēl zemeņu laiks rit pilnā sparā, pagatavo šo zemeņu, jogurta saldējumu uz kociņa, lai iepriecinātu ne tikai sevi, bet arī mazākos kārumniekus.
Uzlabotā klasiskā siera kūka ar zemenēm un šokolādes virskārtu
Jau vairākus gadus turos pie vienas – klasiskās Ņujorkas siera kūkas receptes, kuru pilnveidoju atbilstoši sezonai. Ziemā, ap Jaunā gada laiku cepumu pamatnes vietā izmantoju piparkūkas. Bet vasarā ļauju vaļu iztēlei un papildinu siera kūku ar ogām. Šoreiz - zemenēm, kuras paslēpu kūkas iekšienē. Tam visam pāri mazliet rūgtenas šokolādes kārtiņa, kurā skaisti gozējas zemeņu sirdis.
Plātsmaize ar zemenēm
Burvīga un aromātiska plātsmaize ar zemenēm. Īpašu pievilcību tai piešķir mīklas stērbelīšu pinums pāri ogām. Šo kūku var cept gan vasarā, gan ziemā, zemenes aizvietojot ar jebkurām citām svaigām vai saldētām ogām.
Groziņi ar zemenēm un mellenēm
Gardas, mazas kūciņas, kuras izkūst mutē, katram kumosam sajaucoties ar maskarpones krēma putām un svaigajām zemenēm un mellenēm.
Cepeškrāsnī gatavotas zemenes ar citronu un maskarpones krēmu
Zemeņu prieki nebeidzas – šoreiz vēderus tās priecēs nedaudz citādākā formā. Vai esi pamēģinājis tās ēst siltas? Ja nē, tad šī recepte būs tieši laikā! Sulīgās zemenes cepeškrāsnī kļūs mīkstas, un tās lieliski atsvaidzinās vēsais citronu un maskarpones krēms. Kraukšķīgumam apbārsti ar savu iecienītāko cepumu drumslām.
Zemeņu biskvītkūka Dženovas gaumē
Kailā biskvītkūka, kas neslēpj to, kas "lācītim" vēderā. Fantastisks vasaras deserts, kura pagatavošana, lai gan prasa nedaudz laika, nemaz nav tik grūta. Un kam gan negaršo gaisīgs biskvīts, zemenes un putukrējums!
Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm
Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!
Svaigā zemeņu siera kūka
Krāsainā, dzīvespriecīgā zemeņu kūka, tik garda, svaiga un aromātiska. Tā nav jācep, bet, lai kūka turētos kopā, izmanto želatīnu un laiku, tādēļ gatavo kūku dienu pirms pasniegšanas. Minētais produktu daudzums piemērots vienai lielai kūkai ar diametru 24 cm vai arī vari gatavot vairākas nelielas kūciņas. Recepti piedāvā restorāna "Bibliotēka Nr.1" konditore Laura Rozenfelde.
Zemeņu un rabarberu sangrija
Zemeņu laikā sangrija jājauc ar zemenēm, klāt liekot arī rabarberu. Zemenes saderēsies ar rozā vai balto vīnu. Sangriju pēc sajaukšanas būtu jānoliek ledusskapī vismaz uz stundu, lai garšas sadraudzējas. Toties, lai sangrija priecīgi sprēgātu pa mēli, pirms pasniegšanas pievieno atdzesētu gāzēto ūdeni, kuru var aizstāt arī ar aukstu šampanieti.